szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megalakult az új kormány, migránsok eldobott szendvicseivel riogatják a sertéspestis miatt aggódókat, a Balatonon nagy drágulás várható az idei szezonban. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hivatalosan is megalakult a negyedik Orbán-kormány. A miniszterek kinevezését pénteken szavazta meg a parlament fideszes többsége, előbb azonban két nap azzal telt el, hogy az új kormánytagokat faggatták a parlamenti bizottságok. Itt aztán volt miből válogatni, amikor erős mondatokat kerestünk.

©

Varga Mihály például arról beszélt, hogy nem törlik el a kamarai díjakat, Süli János pedig azt állította, hogy még mindig nem biztos Paks II. megépítése. Palkovics László szerint nem kirívó a magyar elvándorlás, Bártfai-Mager Andrea a magánélet szentsége miatt azt kérte, ne kérdezzék arról, hogy a címére bejegyeztek egy az államot lehúzó céghálót, Gulyás Gergely pedig az EU sírásóinak nevezte a magyar kormánnyal szemben kritikus Sargentini-jelentés íróit.

Igazán nagy figyelmet Trócsányi László és Nagy István kapott. Az igazságügy-miniszter közölte, hogy nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, mert az fölösleges. A leendő agrárminiszter sem kispályázott, ő egyenesen azzal állt elő: azért van sertéspestis, mert egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset.

Ön melyik bemutatkozó megszólalásra a legbüszkébb?

Amikor a miniszter migránsszendviccsel riogat (ahogy azt egyébként már 2015-ben is tette), lehet tragikomikus ugyan, de ettől még tényleg nagy a baj: Heves után már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is regisztrálták az afrikai sertéspestist. A Nébih egy Ukrajnából átvándorolt, fertőzött vaddisznóra gyanakszik.

Vaddisznóból vett mintákat készít elő virológiai vizsgálatra egy laboráns NÉBIH Diagnosztikai Igazgatóságán 2018. május 17-én
©

Ez a betegség az emberre egyáltalán nem veszélyes, más állatokra sem, de a sertések rövid időn belül megfertőződhetnek és elhullanak. Ezért retteg tőlük minden állattartó, hiszen állományokat pusztíthat ki – magyarázta Eicher József, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Már rögtön a sertéspestis megjelenése után 20 forinttal kevesebbet fizettek a sertés kilójáért a felvásárlók, a tenyésztők szerint csak az úszhatja meg ezt a válságot, aki több lábon állt vagy vannak tartalékai, a többiek lehúzhatják a rolót. Az ágazatot összesen 11 milliárd forintnyi kár érheti - becsülte pénteken az országos főállatorvos.

Mit kellene tenni?

Káros anyagot fecskendeztek a tejbe – ezzel fenyegetett meg valaki több üzletláncot is. Úgy tűnik, hogy valójában csak zsarolásról van szó, de ahogy egy bombariadónál, ebben az esetben is komolyan vették a fenyegetést. Az Auchan és a Spar is részletes listát tett közzé, hogy melyik boltokban, milyen tejtermékek lehetnek szennyezettek, a Nébih pedig mindenkit arra kért, hogy nagyon nézze meg, sértetlen-e a csomagolás, mielőtt UHT tejet iszik.

Végül 40 ezer doboz tejet elővigyázatosságból levettek ugyan a polcokról, de úgy tűnik, csak üres fenyegetésről volt szó. A zsaroló állítólag több millió forintot kért az üzletláncoktól, de nem kapta meg. Azóta pedig már újra nyugodtan lehet vásárolni.

Ön mivel büntetné, aki így zsarolja a boltokat?

A hét képe: alig hittük el, de Mészáros Lőrincék sportruházati cége tényleg levédette a 2rule márkanevet. Aztán kiderült, hogy Nigériában már van egy ilyen.

©

A hódmezővásárhelyi polgármester gőzerővel vizsgáltatja a korábbi közbeszerzéseket, de közben némelyikre akkor is igent kell mondania, ha nem tetszik neki. Ha ugyanis nem ír alá, akkor kártérítést is fizethetett volna a város, ha pedig egy-egy program megvalósulásának határidejét sem sikerült volna tartania, akár több száz millió forintot is vissza kellett volna fizetnie.

Márki-Zay Péternek azért sincs könnyű dolga, mert hivatalba lépése után a szakemberek negyede otthagyta a hivatalt, az önkormányzatban többségben lévő Fidesz pedig gyakran igyekszik őt elgáncsolni. Miután megszavazták a polgármesteri jogkörök megnyirbálását, most olyan programokat terjesztenek elő, amelyek a Márki-Zay Péter megválasztása előtt általuk elfogadott költségvetésben nem szerepeltek. A polgármester fideszes ellenfele arról beszélt a kormánypárti médiának, hogy Márki-Zay magára hagyta a várost, csakhogy kiderült, egy helyi hírportál féligazságokon alapuló cikkére hivatkozva mondta ezt.

Meddig tartható a mostani hódmezővásárhelyi helyzet?

A szezonon kívül is finom és édes paradicsomot szállítana a magyar vásárlóknak egy veresegyházi vállalkozás. A Veresi Paradicsom Kft. mesterséges megvilágítással ellátott üvegházat épít, így azt reméli, hogy már idén télen jó minőségű paradicsomot vihet a boltokba.

Telente csak akkor van értelme termelni a cég vezetője szerint, ha a magyar piacra adja el a terméket. Ezért úgy döntött, hogy visszaveszi az exportot, és inkább benyomul a nagy magyarországi üzletláncokba.

Önnek mi a legfontosabb, ha gyümölcsöt és zöldséget vesz?

Végre egy cég, amelyiknek senki nem tud hazudni: a Synetiq azt vizsgálja, milyen fiziológiai reakciókat adnak az emberek egy-egy reklámra. A neuromarketing, vagyis a tudattalan reakciók vizsgálata önmagában nem újdonság, a nagy újítás az volt, hogy a cég adatbázist épít a reakciókból. A tesztelők válaszainak és reakcióinak elemzését pedig hozzáférhetővé teszi az előfizetők számára.

Ottlik Dávidot, a cég alapítóját arról is megkérdeztük, milyen lehet a jövő reklámja. Szerinte ez a tízmilliós kérdés, de annyit azért elmondott: rövid reklám kell, amelyben van mozgás és releváns tartalom, és minél közelebbről mutat arcokat. Ami pedig az igazán fontos, mégis a legtöbben megfeledkeznek róla: szóljon a célközönségnek.

Ön figyel a reklámokra?

Eddig sem volt olcsó a balatoni nyaralás, idén még többe fog kerülni: a vízparti lángossütők, büfések és szállásadók is átlagosan 10 százalékos drágulást ígérnek. Igaz, legalább a strandokra viszonylag olcsón lehet bejutni, nem sok olyan hely van, ahol egy ezresnél drágább lenne a belépő. A szobákat viszont idén átlagosan 3600 forintért, míg a nyaralóházakat 16-18 ezerért kínálják. Ez a korábbihoz képest drágább, és idén még további 10 százalékos áremelkedésre kell számítani.

A munkaerőhiány óriási, de a büfések nemcsak arra panaszkodtak, hogy nincs, aki dolgozzon, hanem arra is, hogy kevés a bevétel, magas a bérleti díj és drága az alapanyag.

„Itt már válságstáb alakult”

– mondta a balatonszárszói polgármester is. Alig akad olyan ember a településen, aki a strandon a füvet nyírja, a belépőjegyet adja, a szemetet szedje. Eddig közmunkások dolgoztak, közülük azonban „a vendéglátósok elvitték azokat, akik írni-olvasni tudnak”.

Elviselhető, ahogy drágul a nyaralás?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!