szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pert vesztett jogerősen is az MTVA, ki kellett adnia, hányszor engedte be Putyin propagandatévéjét forgatni.

Több mint egy év után kiderült: háromszor forgatott az RT, korábbi nevén Russia Today, az orosz állami propagandatévé a magyar állami média székházában – írta meg az Átlátszó.

Nem volt könnyű idáig eljutni. Tavaly először az LMP-s Ungár Péter adott be az MTVA-nak közadatigénylést. Akkor a médiaalap azt válaszolta, hogy pontosítást kér, mert nem tudja értelmezni a kérdést, Ungár pontosítására viszont azt a választ kapta, hogy ez már a második adatigénylés ugyanabban a témában egy éven belül, így nem kötelező rá válaszolni. A következő adatigénylést már Demeter Márta adta be, az MTVA vezetői ekkor azt válaszolták, nem tudják, kik a bérlőik. Demeter erre már bírósághoz fordult, és nemrég jogerősen is megnyerte a pert.

Így aztán kiderült: 2013 és 2017 között az RT három interjút forgatott az állami média ingatlanjában. 2013-ban Anitta Underlinnel, a Vöröskereszt–Vörös Félhold szervezetek nemzetközi szövetségének elnökével beszélgettek, 2017-ben pedig két magyar vendégük volt: Kovács István, az Alapjogokért Központ igazgatója, illetve Őry Mariann, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője.

A közmédiaalap azt is megírta: az RT-vel nem volt írásos bérleti szerződésük, hanem az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületén belüli, úgynevezett CIRAP-együttműködés szabályozza a tarifákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

A tisztességes baloldal egyben nemzeti is, mondja a Munkáspárt elnöke

A tisztességes baloldal egyben nemzeti is, mondja a Munkáspárt elnöke

Elképesztő mennyiségű koronavírusteszt az ára a nemzetközi filmforgatásoknak Magyarországon

Elképesztő mennyiségű koronavírusteszt az ára a nemzetközi filmforgatásoknak Magyarországon