szerző:
hvg.hu

A luxemburgi testület részben megerősítette az Európai Bizottság kifogásait.

Ellentétes az uniós joggal az, hogy Magyarországon a nemzeti mobilfizetési rendszert egy állami irányítás alatt álló vállalkozás üzemeltetheti – állapította meg ítéletében az Európai Bíróság. A testületet nem győzte meg a kormány érve, miszerint a rendszer általános gazdasági érdekű szolgáltatás, ezért a monopólium.

Magyarországon 2014. július 1-je óta az állami tulajdonban levő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert, amely rendszer használata kötelező a közterületi parkolási, a közúthasználati és a személyszállítási díj, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódó díj mobilfizetésénél.

A 2016 decemberében benyújtott bírósági keresetet az Európai Bizottság indítványozta, amely kötelezettségszegési eljárásban állapította meg azt, hogy a monopólium sérti a letelepedés és a szolgáltatások szabad nyújtásáról szóló rendelkezéseket. A magyar kormány erre reagált azzal, hogy a mobilfizetési rendszer keretében nyújtott szolgáltatások általános gazdasági érdekű szolgáltatások, ezek esetében pedig az uniós irányelv alkalmazása korlátozott.

Ezt a Bíróság szerdai ítéletében cáfolja azzal, hogy csak az irányelv csak azokra a monopóliumokra nem vonatkozik, amelyek már fennálltak az irányelv hatályba lépésekor. Azt ugyanakkor hozzáteszi a luxemburgi testület, hogy a bizottság nem tudta bizonyítani azt az állítását, miszerint a magyar szolgáltatás nem ilyen általános gazdasági érdekű szolgáltatás.

A Bíróság azt is megállapítja, hogy a szóban forgó nemzeti rendszer nem tesz eleget az arányosság feltételének. Ugyanis Magyarország önmaga is elismerte, hogy léteznek a vitatott intézkedéseknél kevésbé kényszerítő és a letelepedés szabadságát kevésbé korlátozó intézkedések. A Bíróság szerint például egy koncessziós rendszer lehetne egy ilyen kevésbé korlátozó intézkedés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Már több mint 530-an meghaltak idén közúti balesetben

Már több mint 530-an meghaltak idén közúti balesetben

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

A hajléktalantörvényt bírálta a Süddeutsche Zeitung vendégszerzője, a kormányszóvivő szerint igazságtalanul

A hajléktalantörvényt bírálta a Süddeutsche Zeitung vendégszerzője, a kormányszóvivő szerint igazságtalanul

Napi soros: most migránssimogató svédekkel riogat a Tv2

Napi soros: most migránssimogató svédekkel riogat a Tv2

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!