szerző:
hvg.hu

A luxemburgi testület részben megerősítette az Európai Bizottság kifogásait.

Ellentétes az uniós joggal az, hogy Magyarországon a nemzeti mobilfizetési rendszert egy állami irányítás alatt álló vállalkozás üzemeltetheti – állapította meg ítéletében az Európai Bíróság. A testületet nem győzte meg a kormány érve, miszerint a rendszer általános gazdasági érdekű szolgáltatás, ezért a monopólium.

Magyarországon 2014. július 1-je óta az állami tulajdonban levő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert, amely rendszer használata kötelező a közterületi parkolási, a közúthasználati és a személyszállítási díj, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódó díj mobilfizetésénél.

A 2016 decemberében benyújtott bírósági keresetet az Európai Bizottság indítványozta, amely kötelezettségszegési eljárásban állapította meg azt, hogy a monopólium sérti a letelepedés és a szolgáltatások szabad nyújtásáról szóló rendelkezéseket. A magyar kormány erre reagált azzal, hogy a mobilfizetési rendszer keretében nyújtott szolgáltatások általános gazdasági érdekű szolgáltatások, ezek esetében pedig az uniós irányelv alkalmazása korlátozott.

Ezt a Bíróság szerdai ítéletében cáfolja azzal, hogy csak az irányelv csak azokra a monopóliumokra nem vonatkozik, amelyek már fennálltak az irányelv hatályba lépésekor. Azt ugyanakkor hozzáteszi a luxemburgi testület, hogy a bizottság nem tudta bizonyítani azt az állítását, miszerint a magyar szolgáltatás nem ilyen általános gazdasági érdekű szolgáltatás.

A Bíróság azt is megállapítja, hogy a szóban forgó nemzeti rendszer nem tesz eleget az arányosság feltételének. Ugyanis Magyarország önmaga is elismerte, hogy léteznek a vitatott intézkedéseknél kevésbé kényszerítő és a letelepedés szabadságát kevésbé korlátozó intézkedések. A Bíróság szerint például egy koncessziós rendszer lehetne egy ilyen kevésbé korlátozó intézkedés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára