szerző:
hvg.hu

Az 1688-ban megjelent Confusion of Confusions (kb. Zűrzavarok zűrzavara) az első, tőzsdéről szóló könyv, a mai napig érvényes tanácsokkal.

A Sotheby’s ritka könyvek és kéziratok online aukcióján jelent meg a világ első, tőzsdéről írt könyve, melynek értékét 200 és 300 ezer dollár közé teszik. A szerző egy bizonyos Joseph Penso de la Vega, aki az Kelet-Indiai Társaság által 1602-ben alapított amszterdami tőzsde rejtelmeibe vezeti be az olvasót.

©

A Spanyolországból Amszterdamba költözött szefárd zsidó Vega nemcsak a tőzsdei mechanizmusokat – például a put és a call opciókat vagy a poolt – írja le, hanem általános befektetési tanácsokat is oszt.

Mivel Vega a könyvet spanyolul írta, feltételezhetően szefárd zsidó olvasóknak szánta, mondta Selby Kiffer, a Sotheby’s specialistája. Kiffer szerint a könyv címe arra utal, hogy Vega szerette volna eloszlatni a tőzsdét övező zűrzavart – „fel akarta lebbenteni a fátylat” –, és néhány figyelmeztetést is beleírt a nem teljesen őszinte tőzsdei praktikákkal kapcsolatban.

Vega ugyanis Kiffer szerint egy összességében „őszinte helynek írja le a tőzsdét, de figyelmeztet arra is, hogy lesz néhány ember, aki ki akarja használni a többieket”. A szöveget dialógusként formálta meg Vega, melyben tőzsdei szereplők, például egy filozófus (!), egy kereskedő és egy részvényes beszélget – írta a Bloomberg.

©

Vega négy szabály fogalmaz meg az amatőr tőzsdézőknek:

  • Mivel könnyen lehet, hogy tévedsz, soha ne adj senkinek tanácsot, hogy milyen részvényt vegyen vagy adjon el
  • Ne bánd a meg nem szerzett nyereséget, például ne hibáztasd magad, ha elszalasztod a legmagasabb részvényárat
  • A profit a goblinok (középkori szörnyalakok) kincse; ami ma profit, holnap könnyen veszteséggé válhat
  • Végül, aki valódi kereskedő akar lenni, rendelkezzen elég türelemmel és pénzzel

Az első fordítások a 19. században jelentek meg, először németre, majd hollandra ültették át a könyvet, végül 1959-ben angolul is megjelent. A könyvből a Sotheby”s becslése szerint összesen legfeljebb tíz példány maradhatott fenn. Az egyiket 30 éve épp ők ütötték le 29 ezer dollárért – most ennek akár tízszereséért találhat gazdára a Zűrzavarok zűrzavara. A ritkaságot a Zsidó Teológiai Szeminárium bocsátja áruba, és a Sotheby's arra számít, egy tehetős tőzsdecápa teszi majd a legmagasabb ajánlatot.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!