szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Zamira Hadzsijeva az első, akin az új brit törvényt kipróbálják: be kell számolnia arról, hogy miből is származik családjának csillagászati vagyona. De az asszony egyelőre hallgat, ügyvédje pedig tiltakozik.

A férjet, Dzsahangir Hadzsijevet 9 milliárd dolláros pénzmosási ügyben ítélték el hazájában. Azerbajdzsánban az összes pénzügyi statisztikát át kellett írni, amikor kiderült, az ország egyetlen állami kereskedelmi bankja óriási csalás-sorozatot hajtott végre. A főnök nem volt más, mint Dzsahangir Hadzsijev, aki az egész azeri elitnek dolgozott. Így mindenképp jó kapcsolatban kellett állnia Alijev elnökkel, akinek a kétes nemzetközi pénzügyeire több külföldi vizsgálat is felhívta a figyelmet. Például Málta szigetén, ahol működött egy azeri bank, mely állampolgárságot szerzett a hazai elitnek az uniós államban. Málta miniszterelnökének a nejét fizették le. Az ügyben kutakodó újságírónő autóját felrobbantották. A vizsgálat lezárult, Málta miniszterelnöke még mindig a helyén. Ahogy Alijev elnök is Azerbajdzsánban, ahol már a papája is csaknem teljhatalmú úr volt. Igaz, hogy ő a KGB élén kezdte karrierjét, majd a kommunista párt helyi vezetője lett. Időben átállt az amerikaiak oldalára - a CIA jelenlegi főnökasszonya intézte az ügyet. Alijev elvtárs amerikai katonai kórházban hunyt el, fia ma is teljhatalmú uralkodó a 10 milliós Azerbajdzsánban.

 Az olajállamnak régi kapcsolata van Londonnal, még az első világháború előtti időkből, amikor Sir Deterding, a Royal Dutch Shell főnöke még villát tartott fenn Bakuban. A Hadzsijev házaspár a Harrods áruház mellett lakott, a nagyságos asszony több mint 16 millió fontot költött el itt nem egészen 16 év alatt. 35 hitelkártyát használt - mindegyiket a férje bankja adta ki. Ezt kutatja most a rendőrség egy új törvény alapján, mely lehetővé teszi a külföldi korrupció vizsgálatát Nagy-Britanniában. A korrupciós vizsgálat már egy éve folyik, de az oligarcha felesége elérte, hogy neve sokáig titokban maradt. A sajtónak perelnie kellett ahhoz, hogy megírhassa: a Hadzsiev família az új brit korrupciós törvény első célpontja.

8,9 karátos a Cartier gyémántgyűrű, melyet most elkoboztak

Zamira Hadzsijeva beadta javításra a gyűrűt egy ékszerészhez, de az jelentette a rendőrségnek, hogy a körözött gyűrű, melynek értéke jócskán meghaladja az egymillió fontot, nála van. Erre bírói rendelkezésre a rendőrök lefoglalták az ékszert. A londoni Guardian beszámol arról, hogy már múlt novemberben elkoboztak 400 ezer font értékű ékszereket a Hadzsijev családtól. Az értékek valószínűleg a törekvő oligarcha család lányának tulajdonát képezték. Azért foglalták le ezt is a rendőrök, mert gyanítják, Dzsahangir Hadzsijev a családját használta ki arra, hogy külföldre csempéssze vagyonát Azerbajdzsánból.

Ha Zamira asszony nem vall, elkobozhatják a családi vagyont


Nem csekélységről van szó, ott van például a luxuslakás London belvárosában, melyet 11,5 millió fontra becsülnek a szakértők. Aztán ott van a Golf klub Ascotban, amely 10,5 millió fontot ér. Ezen kívül a Hadzsijev család tulajdonában van egy magánrepülőgép, egy Gulfstream Jet- 33 millió fontot érhet. Van ezen kívül egy borospince, mely a Hadzsijev család szerint a világ legrégibb és legdrágább borait oltalmazza Londonban. Ennek árát még felbecsülni sem lehet. Az egyáltalán nem zavarta a Hadzsijev családot, hogy Mohamed próféta tiltja az alkoholfogyasztást, és Azerbajdzsán iszlám hagyományokat követő állam. De hát korábban a kommunizmus volt a hivatalos ideológia az olajállamban, ahol az elit remekül él, miközben a lakosság többsége épphogy elvan.

A brit rendőrség nem áll le

A Cartier gyémántgyűrű elkobzása is azt mutatja, hogy szorul a hurok a Hadzsijev família körül. Ha az a veszély fenyegeti őket, hogy mindent elveszíthetnek, akkor talán megered a nyelvük. Esetleg beszélni kezdenek az azeri elit belső ügyeiről és külső pénzügyeiről. Alijev elnök ennek megakadályozására kérte Zamira Hadzsijeva kiadatását. A londoni luxusból kicseppenni és a családias kihallgató cellákkal megismerkedni Bakuban nem épp leányálom. Lehet tehát, hogy az oligarcha neje vallomást tesz a brit rendőröknek, akik szeretnének minél többet tudni az azeri elitről, mely igen ügyesen lavírozik Moszkva és Washington között, nem is beszélve Ankaráról és Teheránról. Ezért is kíváncsi a brit hírszerzés arra, hogy hova tűnt az a 9 milliárd dollár, melyet hiába kerestek Dzsahangir Hadzsijeven Bakuban, ahol ekkora pénzügyi csalást még nem tapasztaltak, pedig ezen a tájon láttak már egyet és mást. (via Guardian, képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Londongrád végnapjai, hová tűnt Putyin kedvenc oligarchája?

Vége lenne Londongrádnak? – aggodalmaskodik New Yorkban a Bloomberg hírportál. Egy kulcsfigura mindenesetre hiányzik: az 52 éves Roman Abramovics, akit Putyin helikopteren keresett fel Londonban, még a boldog békeidőkben, eltűnt a nyilvánosság elől.

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok