szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tanár és ápoló is lehet belőlük itthon, ha elolvassák a jegybankelnök négy pontját.

A KSH szerint 260-350 ezer, az ENSZ szerint 600 ezer magyar él külföldön, hiányuk égető a hazai munkaerőpiacon. A külföldön élő magyarok döntő része a fiatalabb korosztályokba tartozik, iskolai végzettségük és munkavállalási hajlandóságuk is átlag feletti. A kint élők többsége még nem érte el a 40 éves kort, a diplomások aránya pedig közel kétszerese a hazai lakosságon belüli aránynak a KSH szerint, tehát értékes munkaerőnek számítanak.

Az elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában, illetve az Egyesült Államokban dolgozó magyarok hazacsábítására kitalált, két és fél éve megbukott Gyere haza, fiatal program után szabadon Matolcsy is kidolgozott egy javaslatcsomagot arra, hogyan lehetne a munkaerőpiacon támadt lyukat kevesebb szépkorúval, és több külföldről hazatérővel betöltetni. A jegybankelnök szerint ehhez az kell, hogy:

• bért fejlesszenek az állami hiányszakmákban
• növeljék a családtámogatási elemek ismertségét, és figyelemfelhívó kampányokat rendezzenek az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszer kapcsán
• a magyar vállalatok külföldi toborzását a költségek leírásával, adókedvezményekkel támogassák
• egyszerűsítsék a külföldön szerzett diplomák elfogadtatását (jelenleg a szakképzettség elismerése 4 hónapot is igénybe vehet, és súlyos tízezrekbe kerülhet)

A jegybanki dolgozatban ugyanakkor azt állítják, a külföldön élő népesség arányát tekintve a hazai mutató a legalacsonyabb (6,5 százalék 2017-ben) a keletközép-európai térségben, és jelentősen elmarad az uniós átlagtól is. „Azonban míg az újonnan csatlakozó EU-s országok többségében már a csatlakozást követően érdemben megindult a kivándorlás, addig hazánk esetében csupán a válságot követően vált jelentősebbé (Benk–Gábriel, 2017).  Hazánk esetében a nettó migrációs egyenleget tekintve az elmúlt években pozitív fordulat figyelhető meg, amihez a külföldön született magyar állampolgárok beáramlása mellett az utóbbi időben a visszatérők száma is hozzájárult” – írják a versenyképességi programban.

Matolcsy a „reformpályán” 100 ezer külföldről hazatérő állampolgár foglalkoztatásával számol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

20 fok is lehet hétfőn

20 fok is lehet hétfőn