szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

30 ezer fontos éves fizetésben állapítaná meg Theresa May kormánya azt a szintet, amelyet egy bevándorlónak fel kell mutatnia ahhoz, hogy munkavállalási engedélyhez jusson.

A Brexit utáni bevándorlási törvénynek ez a pontja kicsapta a biztosítékot a brit egészségügy vezetőinél éppúgy, mint a kereskedelmi kamarákban Nagy-Britanniában. A január elsejétől érvénybe lépő törvény arra törekszik, hogy „minőségi” legyen a bevándorlás, vagyis ki akarja szorítani az alacsony képzettségű és rosszul fizetett munkavállalókat, akik közül sokan érkeztek Európa keleti feléről, így Magyarországról is. Csakhogy ezek a munkavállalók létfontosságúak a brit közegészségügy számára, és sok más ágazatban is szükség van rájuk.

Ez derül ki azokból a tiltakozásokból, melyeket Theresa May miniszterelnöknek címeztek. Ezeket a tiltakozó leveleket megszerezte a Daily Telegraph, és onnan átvette az egész brit sajtó. Kiderült a levelekből, hogy vannak olyan kórházak, ahol az osztályok egynegyedét azonnal be kellene zárni, mert akkora hiány lépne fel nővérekből. Manapság a globális piacon a nővérek szinte bárhol találnak munkát, ha megfelelő képesítéssel és tisztességes angol nyelvtudással rendelkeznek. Ha kizárjuk őket Nagy-Britanniából, akkor másutt örömmel befogadják őket – figyelmeztetik az NHS (az állami közegészségügy) vezetői Theresa May miniszterelnököt.

A brit egészségügyet persze a Brexit mellett az ág is húzza: bérei egyre kevésbé versenyképesek. Ezért a brit orvosok és nővérek közül sokan felkerekednek, hogy Ausztráliában vagy Kanadában folytassák. Ausztráliában csaknem ötven százalékkal többet fizetnek az egészségügyben, amely meglehetősen hasonló a brit rendszerhez, vagyis az orvosok nem érzik úgy, hogy idegen világba kerültek, mint az Egyesült Államokban.

Nagy-Britanniában egy orvosi diploma átlagosan egymillió fontba kerül, vagyis egy doktor emigrációja súlyos érvágást jelenthet. Bár a Brexit egyik fő célja épp a külföldi munkavállalók számának a csökkentése lenne, de a realitások felülírják az eredeti elképzeléseket. Jellemző a helyzetre, hogy Theresa May 30 ezer fontos javaslatával még saját pénzügy- és gazdasági minisztere sem ért egyet! Philip Hamond és Greg Clarke úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a 30 ezer fontos határ nem reális, annak ki kell kerülnie a törvényből.

A Brexit tehát ezer sebből vérzik, és az egyik legnagyobb vesztes a brit egészségügy lehet. Az NHS amúgy is számtalan bírálat tárgya, és ha megfosztják a külföldi munkavállalók egy részétől, akkor katasztrofálisak lehetnek a következmények, erre figyelmezteti May miniszterelnököt a londoni konzervatív sajtó, mely amúgy nem túlságosan nagy barátja a külföldi munkavállalóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

Debrecenben is lesznek 500 fősnél nagyobb koncertek

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna