szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A meglódult budapesti lakáspiac és az Airbnb térhódítása miatt megnőtt a kereslet a lakberendezők iránt, de ez az árakban még nem igazán jelent meg.

A lakberendezés anyagárai csak az utóbbi évben több mint 30 százalékkal emelkedtek, de a lakberendezők többségének nem vagy csak kismértékben sikerült árat emelnie – olvasható az e heti HVG-ben.

A vállalási díj általában 7–14 ezer forint között várható négyzetméterenként. Akadnak olyan munkák, amikor óradíjjal számol a tervező, ebben az esetben a javasolt ár az első órára 14 ezer, napi 8 órára 50 ezer forint. A harmadik fajta számítási mód alapján a büdzsé százalékában állapítják meg a díjat: 50 millió forintnál drágább beruházásnál általában 3, 10 milliós esetén 5, míg 5 milliós átalakításnál 15 százalékot kérhetnek el a lakberendezők.

A lakáspiac meglódulása is növelte a megrendeléseket, de a lakberendezők iránti igény felfutása főleg az Airbnb térhódításának köszönhető. A kivitelezői oldalon pedig jelentős szakemberhiány keletkezett, ami nehezíti a tervezők dolgát. „Elfogytak a szakemberek, lehetetlen állandó csapatot összeállítani. Egyik héten még van burkolóm, a következő héten már Németországban dolgozik.

Előfordult, hogy félbe kellett hagyni a beruházást, és elszámoltunk ugyan a megbízóval, de én kereshettem új megbízást és csapatot, ő meg ott maradt a félig kész lakásban

– mesélte a HVG-nek egy felújításokra szakosodott kivitelező.

Részletek az e heti HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re