szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Mihály a parlament előtt is bemutatta a következő költségvetés tervezetét. A kormány a szavakban a családtámogatásokkal foglalkozik, a számokat nézve ennél is fontosabbnak tűnik a tartalékolás egy külső válság idejére.

Elkezdődött a parlamentben a 2020-as költségvetés vitája. A képviselők a következő három napot szánják arra, hogy átbeszélik a terveket, módosító javaslatokat csütörtök délutánig adhatnak be. A terv az, hogy miután átnézik a módosítókat is, július 12-én fogadják el a büdzsét – az elmúlt kilenc év tapasztalatai alapján nagyon nem valószínű, hogy a kormánypárti képviselők kérésére látványosan megváltozzanak a számok.

Amikor a hónap elején beadta a kormány a költségvetés tervezetét, alaposan átnéztük a számokat, és arra jutottunk: az oktatás – különösen a felsőoktatás – az év nagy vesztese lehet, a nyugdíjasokat sem most fogja kényeztetni a kormány, egészségügyre viszont többet szánnak, azonban a legnagyobb nyertes a honvédség lesz.

Az, hogy Varga Mihály a vitaindítójában a családok támogatásának költségvetéséről beszélt, cseppet sem meglepő, az lett volna a furcsa, ha az elmúlt hónapok kormánykommunikációja után most ne ez lett volna a téma. Szerinte a cél az, hogy csökkenjenek az adók és az államadósság, legyen meg a teljes foglalkoztatottság, és főleg a gyereket vállalóknak nyújtson biztonságot a büdzsé. A másik hangsúlyos elem a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítása – vagyis az, hogy ha egy külső válság jönne, akkor is működjön a magyar gazdaság. Így aztán a korábbinál magasabb, a GDP 1 százaléka lesz a tartalék.

Ami a fő számokat illeti:

  • a bevételi cél 9 százalékkal nagyobb, mint az idei, a hiány pedig 367 milliárd forint lesz, ha bejönnek a kormány tervei.
  • A hiány alig 1 százalékos lenne, az államadósság pedig már csak 65,5 százalékos.
  • Az EU-tól eközben 1496 milliárd forint érkezhet.
  • A tervezetben 2,8 százalékos inflációval és 4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak – ez utóbbi azért elég optimista előrejelzés, miközben körülöttünk mindenhol lassul már a növekedés.
  • Az átlagkereset 8,3 százalékkal nőne.
  • Látványos adócsökkentés nem lesz, csak a reklámadó felfüggesztése és az eva kivezetése újdonság, a világrekorder áfa megmarad.
  • A tervezéskor a kormány 320,9 forintos euróárfolyammal számolt. Ez egy fokkal reálisabb, mint az, hogy az idei büdzsét 311,4 forintos euróval tervezték.

A költségvetés vitájában hagyományosan az Állami Számvevőszék elnöke a második felszólaló a pénzügyminiszter után. Domokos László a kötelező körökön túl – amikor elmondta, hogy számvitel szempontjából szabályos és jogilag is törvényes a javaslat – arról beszélt: most, amikor rendkívül gyorsan nő a gazdaság, különösen fontos, hogy egy központi válságkezelési tartalékot hozzanak létre a rosszabb időkre.

Majd Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke következett, és ő is azt emelte ki: a magyar gazdaság alapjai stabilak, a sérülékenység csökkent, de komoly a kockázat, hogy egy válság szűkíteni fogja a mozgásteret. A Tanács szerint ezért szükség van arra, hogy a gazdaság további fehérítésével növeljék a bevételeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaland, játék - kockázat nélkül: Hogy néz ki egy e-kereskedelmi vállalkozás 2020-ban?

Kaland, játék - kockázat nélkül: Hogy néz ki egy e-kereskedelmi vállalkozás 2020-ban?

Orbán Viktor volt tanára építési projektbe vág a Balatonnál

Orbán Viktor volt tanára építési projektbe vág a Balatonnál

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben