szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Július elsejét követően különböző tartalmú tb-igazolásokat kaphattak az érdeklődők. Ezek közül sajnos nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak, így önhibájukon kívül sokan nehéz helyzetbe kerülhettek.

Több eltérő tartalmú tb-igazolást állítottak ki a lakóhely szerint illetékes járási hivatalok, melyek közül nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak. Emiatt több olvasónk jelezte, hogy problémájuk akadt a Babaváró támogatás igénylésekor. Az igazolási mintát mostanra egységesítették, már csak az új, mindenki által elfogadott sablont állítják ki a hivatalokban. Ha ezt a nyomtatványt kapják meg az igénylők, akkor nyugodt szívvel beadhatják a kérelmüket:

©

Probléma igazából akkor lehet, ha korábbi igazolást kaptak, ekkor ugyanis még másik, nem megfelelő formanyomtatványt állították ki.

Elképzelhető, hogy emiatt a beadott kérelemnél hiánypótlást várnak el, vagyis utólag kell beszerezni a megfelelő tartalmú igazolást. Az egyes bankok gyakorlata eltérő, de láthatóan mindegyik próbálja minimalizálni a kérelmezőkre háruló terheket. A pénzintézetek többsége például átveszi a nem megfelelő tb-igazolással érkező igényléseket is, és utólag kéri be a szükséges dokumentumot. Sőt, több bank megpróbálja maga beszerezni a megfelelő nyomtatványt a hatóságoktól, így megkímélve az igénylőket az újabb sorban állástól.

Az biztos, hogy a megfelelő igazolás minden banknak kelleni fog, valószínűleg emiatt megnövekedhet a kérelmek bírálati ideje is.

Mivel itt dokumentációs problémáról van szó, ezért akár a jogszabályban rögzített 10 napos bírálati határidő is átléphető.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a NEAK jelezte: a hitelkérelemhez szükséges jogviszony igazolást nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki a vonatkozó kormányrendelet alapján. Cikkünket ez alapján javítottuk.

Bankmonitor tipp

  • Mindenki győződjön meg arról, hogy a megfelelő formanyomtatvány van-e birtokában.
  • Ha már a bankban van a kérelem, akkor érdemes felvenni velük kapcsolatot. Ha nem megfelelő az igazolás, akkor tájékozódni kell a pótlás lehetőségeiről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai

Ibrahimovic: A Covidnak volt bátorsága kikezdeni velem

Ibrahimovic: A Covidnak volt bátorsága kikezdeni velem