szerző:
hvg.hu

2009-es megjelenése óta a bitcoinnak még nem sikerült betörnie a mindennapokba, tömegközlekedési, és más nagyvállalatok viszont már elfogadják, a bitcoin tulajdonosok száma világszerte ötven millió körül jár, a kriptopénz piac egésze dinamikusan fejlődik. Ráadásul közel két év pangás után az árfolyam ismét emelkedik, június végén már a tízezer dolláros, lélektani határt is újra átlépte. A kriptopénzek, és a blokklánc technológia térnyerése mára megállíthatatlanná vált, ezért érdemes megismerkednünk a jelenséggel. A hvg.hu tízrészes kriptovaluta-sorozatának első cikkét olvashatják.

Kriptopénz ABC
Sorozatunkban elmondunk mindent, amit tudni szeretne, és amit tudnia kell a kriptovalutákról, illetve a blokkláncról. Kiderül, hol fizethetünk vele, mennyire biztonságos és mi a jövője.
Friss cikkek a témában

A bitcoin tranzakciókat követő oldal tanúsága szerint június 17-én 42 992 bitcoint utalt valaki, mai árfolyamon ez 400 millió dollárnak felel meg, a tranzakció díja mindössze 2,38 dollárnyi bitcoin, vagyis alig 700 forint volt. Szinte hihetetlen, de igaz, a Bitcoin úgynevezett blokklánc rendszerében az utalt összeghez viszonyítva ennyire olcsó, emellett sokszor lényegesen gyorsabb is egy tranzakció, mint a klasszikus bankrendszerekben, ehhez a tranzakcióhoz például 15 percre volt szükség.

A kriptopénzpiac egésze jelenleg mintegy háromszáz milliárd dollár, ebből bő 60% a bitcoin tőkeértéke, vagyis a forgalomban lévő coinok, és az aktuális árfolyam szorzata. A piac értéke azonban még így is szinte eltörpül például a nemrég ezer milliárd dolláros értéket is elérő Apple mellett. Az első, és mind a mai napig legismertebb kriptopénz dominanciája egyelőre annak ellenére sem tört meg, hogy ma már több mint kétezer kriptopénz verseng a befektetők, és az elfogadóhelyek kegyeiért.

©

Utóbbiból egyre több van, az év első hónapjaiban többek között az argentin tömegközlekedési vállalat, Japán legnagyobb vasúttársasága vezette be a bitcoin, és más kriptopénzek elfogadását. De olyan nagy brandek, mint például a Starbucks, és a Nike is nyitott a terület felé, előbbinek számos üzlete elfogadóhellyé vált, utóbbi saját kriptopénzt, és ehhez kapcsolódó platformot indított. Sőt, az amerikai AT&T-nél már a telefonszámlánkát is befizethetjük kriptopénzekkel, ha mindez nem lenne elég, Svájc több tartományában már az adónkat is rendezhetjük bitcoinnal.

Június 21-én a bitcoin árfolyama újra átlépte tízezer dolláros értéket, az elmúlt hetekben tizenháromezer felett is járt, jelenleg tizenegyezer dollárt kell fizetnünk egyetlen bitcoinért. Az ütemes elterjedés mellett szakértők szerint az USA, és Kína között az elmúlt hónapokban kirobbant kereskedelmi háború is közrejátszik az emelkedésben, sokan a világgazdasági bizonytalanság miatt bitcoinba fektetik tőkéjük egy részét.

Valószínűbb azonban, hogy a tapasztalatok szerint ciklikusan mozgó, nagy emelkedések után nagy összeomlásokat mutató piac ismét elért az emelkedés szakaszába, a 2017-es, közel húszezer dollárig tartó felfutás, majd összeomlás után ezért nő most újra az árfolyam. Mindezek mellett szerepe van a Facebook nemrég bejelentett saját kriptopénzének is, a Libra névre keresztelt coin jövőre indul, milliárdnyi felhasználóhoz kerülhet közelebb általa a terület.

©

Nem csupán a bitcoin ér el sikereket az elterjedés terén, komoly eredményei vannak például a Ripple névre keresztelt projektnek is, ők a kriptopénzek mögötti technológia, a blokklánc előnyeit kínálják bankoknak, és egyéb pénzintézeteknek, partnereik között szerepel az ERSTE, a Western Union, és a Bank of England is.

A kriptopénzek mögötti technológia, a blokklánc a kriptopénzekkel együtt, és azoktól függetlenül is ütemesen terjed, alig van már olyan vezető nagyvállalat a világban, aki ne használná valamilyen üzleti folyamatában előnyei miatt az új eszközt.

10 részes sorozatunkban bemutatjuk a kriptopénz piac alapjait, megismerkedünk a bitcoin lényegével, a blokklánc technológiával, a legfontosabb kriptopénzekkel, a piac sarokszámaival, és alapfogalmaival, a kriptopénz-kereskedés esszenciáját is felvázoljuk. A sorozat célja, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét a terület értékeire, kockázataira, és veszélyeire, hogy magabiztosan vághassunk neki a kriptopénzek világának.

Cikkünk szerzői: Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, Pataki Gábor, a Coinbroker.hu alapítója, Dr. Halász Rita, szakjogász.

A sorozat 2. részét itt olvashatják.

Ha többet szeretne megtudni a kriptovalutákról, olvassa el HVG Könyvek kiadásában megjelent Kriptopénz ABC-t. Ide kattintva meg is rendelheti.

Györfi András, Léderer András, Paluska Ferenc, Pataki Gábor, Trinh Anh Tuan: Kriptopénz ABC

Vajon lufi a bitcoin, vagy tényleg ez a jövő? Hol fizethetünk, és hogyan kereskedhetünk kriptopénzzel? Mitől olyan biztonságos és átlátható a blokkl...

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Kedd délelőtt bemutatta régóta várt saját virtuális pénzét a Facebook. "Egy új kriptovaluta, ami mindannyiunk számára jobbá teszi a pénzt" – írják.

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Törvénymódosítás nélkül egyesével kell átadni Palkovicsnak az egyetemeket

Törvénymódosítás nélkül egyesével kell átadni Palkovicsnak az egyetemeket

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Ötszörösét költik a magyar fociklubok annak, ami ajánlott lenne

Ötszörösét költik a magyar fociklubok annak, ami ajánlott lenne