szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt miniszterelnök szerint Orbán már 2002-ben arról beszélt neki, hogy új elitet és középosztályt fog létrehozni.

A 90-es évek elején nyilvánvalónak tűnt, hogy a kapitalista rendszer kiépítéséhez külföldi segítségre van szükség, ugyanis nemcsak a tudást és a tőkét, de a kapitalizmus kiépítéséhez elengedhetetlen középosztályt is „kölcsönözni” kellett külföldről - mondta el Medgyessy Péter az MTA-n. A volt miniszterelnök Sebők Miklós, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója által írt Paradigmák fogságában: Elitek és ideológiák a magyar pénzügyi kapitalizmusban című kötet bemutatója alkalmából beszélt.

Mint az Index tudósításából kiderül, a volt kormányfő szerint Orbán Viktor nagy politikai projektje annak a rendszerváltás után kialakult elitnek a leváltása volt, amely részben ennek a külföldi kölcsönnek és befolyásnak a hatására alakult ki, így ő máshogy próbál új középosztályt és új elitet létrehozni. Jelenleg szerinte azt a folyamatot látjuk, illetve szenvedjük, hogyan lehet viszonylag hamar kiépíteni egy új középosztályt.

Arról is mesélt Medgyessy, hogy Orbán Viktor, amikor 2002-ben formálisan átadta neki a kormányzást, azt mondta neki, egy hibát elkövetett, azt, hogy a kormányzása alatt nem épített ki egy új gazdasági és kulturális elitet, lerombolva az addigit és ezt a hibát nem fogja többet elkövetni. Sebők és Medgyessy szerint az első Orbán-kormány alatt azért nem kezdett ebbe bele Orbán, mert akkor még a Fidesz nem ért oda a liberális pártból jobboldali erővé alakulás folyamatában.

(Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

A Momentum nyilvánosságra hozta a Medgyessy-bizottság egykor titkos aktáit

Megtettük azt, ami egy ellenzéki pártnak sem sikerült az elmúlt 8 évben: elkezdtük a politikai elit ügynökmúltjának feltárását. Szerintünk ez a rendszerváltás befejezésének első lépése - mondta Soproni Tamás, a Momentum kampányfőnöke, miután a párt bejelentette, az ungynokaktak.hu oldalon nyilvánosságra hozták a 2002-es Medgyessy-bizottság titkosított aktáit.

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Karanténba vonult a miskolci férfi-vízilabdacsapat

Karanténba vonult a miskolci férfi-vízilabdacsapat

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen