szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GVH rajtaütése után jöhetett a bírság.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Paradox riasztóberendezések és más biztonságtechnikai termékek forgalmazását végző Paradox Security Sytems Ltd., valamint magyarországi disztribútorai, a Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. és a Trióda Biztonságtechnika Zrt. közel 10 éven keresztül korlátozták az eszközök értékesítőinek versenyét.

A GVH nem csak a forgalmazási szerződésekre és a vállalkozások piaci magatartásának vizsgálatára hivatkozott: rajtaütést végeztek el. Az ott lefoglalt e-mailek, illetve más bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a három cég

  • megtiltotta a Paradox termékek külföldre történő értékesítését,
  • meghatározta a minimális telepítői árrés nagyságát, ami a viszonteladási árak közvetett rögzítését eredményezte,
  • korlátozta a termékek online értékesítését azzal, hogy megtiltotta, hogy a végfelhasználói árakat az interneten közzé tegyék.

A versenykorlátozó kikötéseknek köszönhetően mind a viszonteladók, mind a telepítők magas árrést érhettek el a Paradox-termékek értékesítésekor, amit végső soron a fogyasztók fizettek meg az eladási árakban.

E magas árrés pedig arra késztette a viszonteladókat és a telepítőket egyaránt, hogy ezeket a márkákat ajánlják saját vevőiknek.

A GVH 300 millió, illetve 240 millió forint bírságot szabott ki a Paradox Bahamára és a Powerre. A Trióda bírságát 30 százalékkal csökkentették, mert elismerte a jogsértést, továbbá önkéntes megfelelési programot vezetett be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára