szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Veszélyezteti-e a diplomás fiatalok kivándorlása a német gazdaság jövőjét? – erről bontakozik ki vita Európa legerősebb országában, ahol mind többen tartanak attól, hogy Németország lemarad a globális versenyben elsősorban az Egyesült Államok és Kína mögött.

A kivándorlók 76 százaléka diplomás, de a többiek is általában jól képzett szakmunkások – derül ki a Deutsche Welle anyagából. Csakhogy a hazatérő németek zöme is diplomás, vagyis sokan csak átmenetileg mennek külföldre tanulni vagy dolgozni. Az elmúlt évtizedben minden évben 180 ezer német polgár emigrált évente és 120 ezer tért haza – közli a tanulmány, melyet együtt készített a duisburg–esseni egyetem és Nemzeti Népességkutató Intézet.

Németország munkaerőállománya 45 millió, ehhez képest eltörpül a migráció – hangoztatják azok a szakértők, akik szerint nem kell meghúzni a vészharangot a diplomások kivándorlása miatt. Mások viszont arra mutatnak rá, hogy a minőség itt nagyon fontos. Albert Einstein nyomában kiváló tudósok emigráltak az Egyesült Államokba a harmincas években, és ott nagy szerepet játszottak az atombomba-programban. Ennek eredményeképp az USA robbanthatta fel az első atombombát annak ellenére, hogy az atomfizika terén jócskán elmaradt akkoriban Németországtól. Ezért azok az érvek nem állják meg a helyüket, melyek szerint a migránsok pótolhatják a német kivándorlókat. Szám szerint ez lehetséges, de minőségben nem, mert a bevándorlók szakképzettsége többnyire elmarad a német munkaerőpiac követelményeitől.

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk”

Tíz év alatt ennyien hagyták el végleg Németországot – nyilatkozta Gabriel Felbermayr. A Kieli Világgazdasági Intézet igazgatója szerint ez rossz hír a gazdaságnak, hiszen a német gazdaság nagy mértékben függ a jól képzett munkaerőtől.

A tanulmány szerzői tízezer emigránst kérdeztek meg, és a döntő többség azt válaszolta arra a kérdésre, hogy miért hagyják el az országot, hogy jobb munkahelyet akart és magasabb fizetést. A megkérdezettek havi 1200 euróval (több mint a magyar átlagkereset) kerestek többet külföldön, mint Németországban.

A másik fő szempont az volt, hogy a kivándorló diplomások ki akartak lépni a hierarchizált hazai rendszerből, és olyan munkát kerestek, ahol jobban meg tudják valósítani az elképzeléseiket. A harmadik szempont az életforma volt: a fiatalok nyitottabb világot keresnek külföldön, mint a hazai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára