Iránban is remekül működik a „nemzeti együttműködés rendszere”

Iránban is remekül működik a „nemzeti együttműködés rendszere”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

A Forradalmi Gárdának csak használnak az amerikai szankciók és Szulejmáni meggyilkolása – gazdaságilag is.

Kászim Szulejmáni tábornokkal mint terroristavezérrel végeztek az amerikaiak, de az iráni Forradalmi Gárda külföldi erőinek parancsnoka kulcsfigura volt a hatalmi gépezetben. Iránt ugyanis egyre inkább a Forradalmi Gárda irányítja azt követően, hogy Donald Trump felrúgta az atomalkut. A Forradalmi Gárda pedig nemcsak a fegyveres erőket irányítja, de a gazdaságot is.

"A bankok elvben privát részvénytársaságok, de egyáltalán nem ritka, hogy a részvényesek nevében az igazgatótanácsban ott ül három tábornok" – nyilatkozta a német–iráni kereskedelmi kamara elnöke a Deutsche Wellének. Rámutat arra is, hogy az iszlamista rendszerben nemigen lehet tudni, hogy mi állami és mi privát, de az biztos, hogy dúsgazdag tábornokok és vallási vezetők vannak döntési pozícióban. A bankok jó részét olyan befektetési társaságok birtokolják, melyek állami vállalkozások. A bankok azután olyan cégeket finanszíroznak, melyekről szintén nem lehet tudni, mennyire magán- vagy állami cégek, a döntéshozók mindenesetre a Forradalmi Gárda tábornokai.

Behzad Nabavi, az iráni parlament egykori alelnöke megírta, hogy a Forradalmi Gárda milyen módon uralja Irán egész gazdaságát: melyik az a négy nagy, amely uralja a gazdaság 60%-át. A reformista politikust beperelte a gárda, mely esküszik arra, hogy csak a gazdaság 2%-át birtokolja a négy nagy. Kik ők?

A bevallhatatlan ötödik, amelyik a legtöbb pénzt hozza

Az amerikai és izraeli hírszerzés szerint a Forradalmi Gárda az egyik legnagyobb kábítószercsempész a Közel-Keleten. Iránban külön kikötőket üzemeltet erre a célra. Mohamed próféta persze tiltotta a drogfogyasztást, de ez a Közel-Keleten is nagyon nagy üzlet: dollármilliárdok vannak benne, és Iránban óriási a dollárhiány, mert az amerikai szankciók fojtogatják a gazdaságot. A Forradalmi Gárdát pedig nem ellenőrzi senki, hiszen ők a letéteményesei az iszlamista forradalomnak.

Mindez a korrupció melegágya – hangsúlyozza Michael Tockuss, a német–iráni kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója. Nincs ezzel egyedül: Iránban a mérsékelt reformista erők is rendszeresen szóvá teszik a Forradalmi Gárda korrupciós ügyeit. Maga Hasszán Rohani elnök, aki szemben áll a Forradalmi Gárdával, követeli, hogy az ügyészség és a bíróságok kezdjék meg végre "a cápák ügyeinek vizsgálatát". De Rohani defenzívába szorult, amióta Trump felrúgta az atomalkut. Amíg nem voltak szankciók Iránnal szemben, a Forradalmi Gárda a gazdasági életben is visszaszorult, hiszen Teherán kénytelen volt teret engedni külföldi cégeknek addig jól védett piacán. Számukra Trump döntése azt jelentette: visszatértek a régi szép idők, vagyis minden fontos állami megrendelést újra ők kapnak. Ha pedig Rohani elnök mérsékelt hívei ugrálnak és tiltakoznak, akkor puccsal fenyegetik meg őket.

Mindeközben romlik az életszínvonal, a kormány a benzinárak emelésére kényszerült. A tüntetések megmutatták: a nemzeti együttműködés e sajátos rendszere egyre kevésbé népszerű, mert csak az elit gazdagodik, miközben a döntő többség egyre rosszabbul él.

Erről akarta elterelni a figyelmet Szulejmáni tábornok külföldi katonai sikereivel. A Forradalmi Gárda az oroszokkal együtt sikeresen megvédte Asszad elnököt Szíriában. Jemenben a húszi lázadók arattak sikereket az ősi ellenség, Szaúd-Arábia szövetségesei ellen. Irak nagy részét sikerült Irán vazallusává tenni. Az iráni Forradalmi Gárda betelepült az országba. Egyáltalán nem véletlen, hogy Kaszim Szulejmáni tábornokot ott érte a halál. A síita többségű országban a Forradalmi Gárda generálisa otthon érezte magát.

Szulejmáni a halálával is a Forradalmi Gárdát segítette hiszen presztízse óriási mértékben megnőtt Iránban. "Ne higgyük azt, hogy ez a rendszer könnyen megbukhat. Semmiképp se becsüljük alá az iráni nép tűrőképességét" – figyelmeztet a német–iráni kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója, aki a Deutsche Wellénék nyilatkozott.

Hozzászólások