szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három katonai kórházat pedig magyar cégek hoznának rendbe, erről folynak már a tárgyalások. Emellett több indonéz hallgató jön majd hozzánk.

Indonézia és Magyarország 500 millió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, amely megteremti az intézményes lehetőségét annak, hogy az elkövetkező években magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az ázsiai ország rendkívül komoly közlekedési és vízgazdálkodási infrastrukturális fejlesztéseiben – jelentette be az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki jakartai tárgyalásai után.

A külügyminiszter azt is mondta, hogy számos, kifejezetten komoly technológiai színvonalat képviselő magyar vállalat ért el nagyon komoly piaci részesedést, aminek a jelentősége abban is áll, hogy Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, "így nagyon komoly bevételre és fejlődési lehetőségre lehet szert tenni".

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy magyar cég dolgozza ki az elektronikus útdíj bevezetését Indonéziában.

Elmondta, hogy a Fővárosi Vízművek 36 millió dollárért hajtott végre "nagyon komoly víztisztítási beruházásokat". Most egy újabb, 150 millió dolláros kötött segélyhitel-programról kezdődtek meg az egyeztetések, amelynek keretében három közkórházat szerelnek fel magyar gyártású onkológiai gyógyászati eszközökkel.

Előrehaladott tárgyalások zajlanak három katonai kórház magyar vállalatok általi modernizációjáról is – tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó szerint az elkövetkező években "hatalmas infrastrukturális beruházások lesznek Indonéziában". A két ország úgy döntött, hogy 500 millió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, megteremtve az intézményes lehetőségét annak, hogy a magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az infrastrukturális fejlesztésekben.

Ezt a pénzt a két állam fele-fele arányban adja össze. Az alapot Magyarországon kezelik majd.

Az Eximbank hiteleinek felhasználásával 1,5 milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházást tudnak végrehajtani magyar vállalati részvétellel Indonéziában – tette hozzá a miniszter. Ugyanez a bank adott korábban 382 millió eurós hitelkeretet a Türk Tanács tagállamainak.

Szijjártó közölte azt is, hogy a kereskedelmi forgalom alakulásán is látszanak a gazdasági kapcsolatok erősödésének jelei, "hiszen a 200 millió dollárt is eléri a két ország egyéves kereskedelmi forgalma". Az együttműködés érdekében százra növeli a kormány a Magyarországon tanulmányokat folytató indonéz hallgatók számát – mondta még a külgazdasági és külügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa