szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik félnek sem tett jót, így nem csoda, ha a tőzsdék kedvezően reagáltak arra a hírre, hogy a kínaiak visszavonják a szeptemberben érvénybe lépett büntetővámokat. Lassú ez a búcsú a fegyverektől, hiszen az amerikaiak még fenntartják a szankciók nagyrészét.

Hat év óta először tapasztaltak olyat Washingtonban, hogy csökkent az USA kereskedelmi hiánya. Ez volt Donald Trump elnök egyik fő célja, ezért is folytatott kereskedelmi háborút mindenekelőtt Kína, de sok más kereskedelmi partner ellen is.

A kínaiak most 75 milliárd dollár értékű amerikai import vámját csökkentik - jelezte a kereskedelmi minisztérium Pekingben. Ezeket a büntetőszankciókat Trump hasonló intézkedéseire válaszul vezették be a kínaiak szeptemberben és a jövő héttől kezdődően veszítik érvényüket. Jellemző, hogy amíg Trump szinte az egész Kínából származó behozatalt büntetővámokkal sújtotta, addig Peking csak jóval kisebb tételeket szankcionált.

Aztán jött a fegyverszünet, melyet Liu Ho miniszterelnök-helyettes írt alá Washingtonban. Kezdetben a kínaiak ahhoz ragaszkodtak, hogy csak akkor írnak alá új egyezményt, ha minden szankciót felold az Egyesült Államok.

Ez nem történt meg, hiszen Trump 360 milliárd dollár értékű Kínából érkező importra fenntartotta a büntető vámokat, méghozzá két okból: egyrészt Washington továbbra is nyomás alatt akarja tartani Pekinget, amely néhány fontos területen - mint például a szellemi javak tulajdona - csak mérsékelt engedményekre hajlandó. Másrészt pedig Trump javában folytatja választási kampányát, ahol a kínaiak bírálata jó pár szavazatot hozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!