szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tőzsdék válsága nem kímélte a világ leggazdagabb alapját sem: vesztesége 115 milliárd euró, ami nagyságrendben egyéves magyar GDP-nek felel meg. Nem is csoda hiszen vagyonának kétharmada részvényekben van.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oslóban nem is titkolják: "felkészültek az újabb fluktuációkra", amelyek egyébként Norvégiát sem kerülik el: a második világháború óta nem mértek ilyen rossz adatokat a munkaerőpiacon.

Mindez azonban nem homályosítja el a tavalyi rekord nyereséget – erre emlékeztette az újságírókat a norvég szuverén alap főnöke. Yngve Slyngstad elmondta, hogy 2019-ben több mint 20 százalékos volt az alap nyeresége: "minden szektorban jól teljesítettünk."

Aztán fordult a kocka és nemcsak a koronavírus-járvány miatt. Norvégia Európa egyik legfontosabb olajtermelője. A szuverén alap eredetileg annak a jövedelemnek egy részét kezelte, amely befolyt a tengeralatti olajkutakból. Amíg az olajár fent volt, addig a norvég szuverén alap is remekül teljesített: vagyona meghaladta az 1000 milliárd dollárt – a befektetési alapok között elsőként jutottak át ezen a mágikus határon.

Az olajár szabadesésben

A világgazdaság leállása és Oroszország vitája Szaúd-Arábiával korábban sosem látott mélységekbe taszította az olaj árát. Ez óriási veszteséget okozott a norvég szuverén alapnak is, melynek a vagyona immár "csak" 875 milliárd eurót ér.

Amióta túlkínálat van az olaj világpiacán a norvégok megpróbálták diverzifikálni a portfóliójukat. A jövőre bazíroztak, vagyis az informatikára. Csakhogy a tőzsdei válság ezeket a papírokat sem kímélte: a norvég szuverén alap vesztesége meghaladta a 14 százalékot ezen a téren. Pedig az informatika óriásaiban van részesedése a norvég szuverén alapnak: Alphabet (a Google anyavállalata), Apple, Amazon stb.

A norvég szuverén alap egyébként igen óvatos és alapos befektető: igyekszik maximálisan diverzifikálni a portfólióját. A mostani tőzsdei válság viszont szinte az egész világra kiterjedt és majdnem minden szektor érintve van. Ráadásul a norvégok etikai szempontokat is figyelembe vesznek, vagyis nem fektetik pénzüket kétes hírű vállalkozásokba, amelyek gyerekeket dolgoztatnak vagy korrupt kapcsolatban állnak egyes államokkal. Ezért is csökkentették a részesedésüket az olajtársaságoknál, mert sok országban ezek a cégek olyan rendszereket finanszíroznak, melyek nem felelnek meg a norvégok etikai normáinak. Az olaj persze változatlanul fontos a norvég szuverén alap számára, de a közeli jövőben aligha várható, hogy komoly profitok jönnének ebből a szektorból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!