szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A sztárközgazdász szerint jobb a többsebességes Európa, mint az, hogy senki nem halad előre.

Az Európai Unió csapdában van, mert egyrészt államadósság-válság fenyegeti a tagállamok egy részét, másrészt ott vannak a dühös választók, akik a válság megoldását várják Brüsszeltől – hangsúlyozza Thomas Piketty. A francia közgazdász a Politicónak nyilatkozott. Szerinte meg kellene szüntetni azt, hogy az eurozónában csakis egyhangú döntések születhetnek, ez pedig gátja az olyan kezdeményezéseknek, mint a közös kötvénykibocsátás. Két vagy három tagállam is létrehozhatna közös koronakötvényt – javasolja Piketty.

Az sem titok, hogy a közgazdász kire gondol. Az eurozóna közös koronakötvényét a gazdag északi államok ellenzik, az élükön Németországgal és Hollandiával. Nem akarják felvállalni Franciaország, Olaszország és Spanyolország államadóságát, mely a válság miatt rohamtempóban növekszik. Emmanuel Macron francia államfő ezzel kapcsolatban arra figyelmeztette az északi tagállamokat, hogy a populista hullám megerősödését indíthatják el az érintett államokban, ha ott azt látják, hogy Brüsszel vagy épp Berlin magukra hagyja őket a válságban.

Többsebességes Európa kell

Piketty is elismeri, hogy több euróövezeti tagállam sohasem fogadja el a fiskális uniót. Konkrétan ugyan Luxemburgot és Hollandiát említi, de nyilvánvaló, hogy az igazi problémát Németország jelenti. Merkel kancellár nem tudja elfogadtatni pártjával, a CDU/CSU-val a közös koronakötvényt, és még kevésbé a közös gazdaságpolitika kiteljesedését jelentő fiskális uniót. Berlinben ugyanis nem bíznak abban, hogy Rómában, Madridban vagy Párizsban nem kerülnek hatalomra olyan kormányok, melyek populista nyomásra felelőtlen döntéseket hoznak. Jó példát mutatott erre Itália abban az időszakban, amikor az Öt csillag és a Liga együtt kormányzott, és közben permanens pénzügyi vitában állt Brüsszellel a költségvetési deficit miatt. Mindenki emlékszik még arra, hogy a szélsőjobboldali Liga egyik képviselője a cipőjét törölgette a brüsszeli bizottságnak a költségvetési szigorra figyelmeztető levelével az Európai Parlamentben. Ez már a múlt, ám most a koronavírus-válság miatt áll fenn a veszélye annak, hogy Itália államadóssága kezelhetetlenné válik.

Nem fog-e szétszakadni az eurozóna, illetve az Európai Unió egy többsebességes rendszertől? – kérdezte a brüsszeli Politico. Piketty elismerte, hogy ez a veszély fennáll, de most sokkal nagyobb gondot okoz mindenkinek a gyorsan növekvő olasz államadósság és főként az állampapír-hozamok emelkedése.

A válság fokozza a nacionalizmust – erre a nyilvánvaló tényre mutatott rá Thomas Piketty. "Ha nem változtatjuk meg Európa és a globalizáció rendszerét, akkor tovább növekszik az egyenlőtlenség. Ha szabadkereskedelem van és a tőke szabadon áramlik, akkor az adóztatásnak is ehhez kell alkalmazkodnia" – véli Piketty.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek