szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szenioritás alapú juttatást nem fogadják el.

Az Index tudósítása szerint több száz postai alkalmazott gyűlt össze szombat délelőtt a Batthyány térnél, majd vonult át a közeli Vám utcába, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, hogy egy petíciót adjon át. A postások általános bérfejlesztést szeretnének, és azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket. A dolgozókat képviselő szakszervezetek eredetileg 15 százalékos emelést kértek, a tárgyalásokon azonban mindössze egy egyszeri, szenioritás alapú juttatást ajánlottak nekik.

A szakszervezeti vezetők közül Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke szerinte a pandémiás helyzet most csak kifogás a Posta részéről, hogy ne tudjanak megállapodni a bérek rendezéséről. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke pedig arról beszélt, hogy a postások dolgozni akarnak, megbecsülést akarnak, fizetésemelést akarnak. 

A Magyar Posta vezérigazgatója sajtótájékoztatóján úgy reagált, hogy a társaság idén az alapbéren felül, egyszeri kifizetések formájában 8,5 milliárd forintot fordít a dolgozók bérhelyzetének javítására. Schamschula György hozzátette, a dolgozók egyszeri kifizetésben eddig áprilisban részesültek, a kifizetések következő időpontja pedig december. A hétfőn folytatódó bértárgyalásokon azonban ezeken felül javaslatot tesznek egy újabb, egyszeri kifizetésre, amelyet a vállalat tervei szerint augusztusra időzítenének. A Magyar Posta vezérigazgatója közölte, az augusztusi kifizetések összegszerű meghatározásánál fontos szempont lesz, hogy az egyes munkavállalók hány évet töltöttek már el a cégnél. A  társaságnál  28 ezer ember dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet