szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány és az olajár mélyrepülése több arab államot is arra késztetett, hogy átgondolják munkaerő politikájukat. Kuvait is beáll a sorba.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szaúd-Arábiát eddig több mint 300 ezer vendégmunkás hagyta már el, idén 1,2 millió külföldi távozására számítanak. Kuvait most készül kiutasítani 360 ezret.

"Drasztikus csökkentésre van szükség" - idézi a Kuwait Times a parlament munkaerő politikai bizottságának egyik tagját. Az országot irányító emír már a pandemia előtt is arról beszélt, hogy Kuvaitban a vendégmunkások arányát 70-ről 30 százalékra kell csökkenteni.

A leginkább veszélyeztetettek a fizikai munkát végző, szegény ázsiai országokból érkező vendégmunkások. Ez első menetben 90 ezer gyengén képzett munkást jelent. Ehhez még hozzá kell adni 120 ezer olyan vendégmunkást, akiknek nincsenek rendben a papírjai.

A harmadik nagy csoport pedig az a 150 ezer ember, akik külföldiek, idősek vagy betegek. 

"Egyetlen olyan intézkedést sem hoztunk, mely hátrányosan érintené a kuvaiti lakosság pénztárcáját" - hangsúlyozta a közel-keleti olajállam pénzügyminisztere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült