szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap szerint a korábban Orbán Viktort is szállító gép az utóbbi két hétben megállás nélkül ingázott európai nyaralóhelyek és Budapest között.

Két hét alatt minimum 33 millió forintot égetett el az az OE-LEM lajtsromszámú Bombardier Global 600-as magángép, amely arról híresült el, hogy fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét szállítja – írta a Népszava. A luxusfelszereltségű repülőn Orbán Viktor miniszterelnök is utazott már.

A lap a repülési adatokat rögzítő Flightaware.com adatai alapján most arról számolt be, hogy OE-LEM az utóbbi időszakban alig pihent a földön,

ugyanis folyamatosan ingázott Budapest és népszerű horvátországi, ciprusi, spanyolországi nyaralóhelyek, illetve a francia Riviéra között.

A gép ezúttal Szijjártó Péter luxusjachtozása miatt került a hírekbe, mert lehetséges, hogy a külügyminiszter is igénybe vette a Bombardier szolgáltatásait. Bár erre nincs konkrét bizonyíték, csak az az egybeesés, hogy Szíjj László jachtja, amin tehát Szijjártó is rajta volt, 

nem sokkal azután futott ki a spliti kikötőből, hogy az OE-LEM leszállt a város repülőterén.

A Flightaware.com-on látható adatokból az is látszik, hogy augusztus 12-e óta a luxusgép húsz alkalommal repült, és összesen 24,7 órát töltött a levegőben. Egy ilyen Bombardier üzembentartási költsége az erre specializálódott Aircraftcalculator oldal szerint óránként 4,5-6 ezer dollár között mozog – írta a Népszava, amely szerint így a repülő a másfél hetes időszakban

33 és 44 millió forint közötti összeget költhetett el, ennyibe kerül ugyanis az üzemanyag és a jármű „kopása”.

Ebben azonban még nincs benne az OE-LEM leszállási, parkolási díja, továbbá a kezelő személyzet bére. A Népszava szerint a pontos összeget azért sem egyszerű kiszámolni, mert a díjtételek eltérőek az egyes repülőtereken. A lap ezért csak becsült számokat közöl, ezek alapján az OE-LEM legutóbbi útjainak költségei, írják, "bőven 50 millió forint fölött voltak".

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány