szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz külügyminiszter az állami tévének adott interjút, hogy biztosítsa a választókat: a Kreml bizony lesöpri a válláról az uniós szankciókat, de azért megtorlás is lesz.

Az Európai Unió feláldozza saját érdekeit, amikor büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televíziónak adott interjújában.

"Az Európai Unió sajnálatosan azt az utat választotta, hogy feláldozza geogazdasági és politikai érdekeit saját pillanatnyi kívánsága éredében, hogy ne maradjon el az Egyesült Államoktól Oroszország úgynevezett megbüntetésében. Már megszoktuk" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov szerint Oroszország ilyen körülmények között a jövőben csak "biztonsági háló" alkalmazása mellett fogja fejleszteni kapcsolatait az unióval.

A külügyminiszter megfogalmazása szerint 

Moszkva nem kíván függeni Európa szeszélyeitől,

és fejlődését úgy akarja biztosítani, hogy azt önerőből, vagy azokkal való partnerségben tehesse meg, akik készek erre az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján.

Arra a kérdésre, hogy Moszkva válaszol-e majd az ellene bevezetendő új szankciókra, Lavrov kijelentette, hogy

a nemzetközi ügyekben a kölcsönösség elvét még senki sem törölte el.

Emlékeztetett rá, hogy a nyugati szankciók bevezetése már jóval az ukrán fordulat és a krími referendum előtt megkezdődött: Barack Obama amerikai elnök a folyamatot már akkor beindította, amikor Edward Snowden informatikus Oroszországba szökött. A tárcavezető elismerte, hogy a korábban a titkosszolgálatoknak dolgozó Snowden "megsérthette" ugyan az amerikai törvényeket, "de leleplezte az Egyesült Államok szervezeteinek abszolút jogellenes, illegitim és sok vonatkozásban bűnös tevékenységét" más országokkal szemben.

A külügyminiszter szerint Oroszország "hozzászokott a szankciókhoz" és megtanulta helyettesíteni az importot.

"Az elmúlt években meggyőződtünk nyugati partnereink megbízhatatlanságáról, beleértve sajnos az Európai Unió tagjait" - nyilatkozott Lavrov, hozzátéve, hogy az energetikától az éltechnológiák fejlesztéséig számos terv létezett Moszkva és az EU együttműködésére.

Lavrov arra is kitért, az EU és Oroszország ugyanabban a geopolitikai térben helyezkedik el, ami "nagyon komoly viszonylagos előnyt biztosít a számukra", amit nem kihasználni súlyos hiba lenne a geopolitikai és geoökonómiai versenyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV