szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Kínában nem csak a koronavírus ellen lép fel kemény kézzel az államfő.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hszi Csin-ping elnök magára vállalta a Covid–19-járvány elleni harc főparancsnoki posztját. Emiatt sok bírálat érte Kínában, ahonnan a járvány elindult. Az egyik fő kritikust most 18 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság – korrupció miatt. A 69 éves Zsen Zsi-csiangnak ezenkívül 4,2 millió jüanos (191 millió forintos) pénzbüntetést is meg kell fizetnie. A másodfokú bíróság közleményében hangsúlyozta: a vádlott maximálisan együttműködött a hatóságokkal, és nem kívánt fellebbezni az ítélet ellen.

Az oligarcha, aki Kína egyik legnagyobb állami ingatlanvállalkozását vezette korábban, márciusban tűnt el. Nem sokkal azután, hogy megírta nevezetes tanulmányát, mely a koronavírus útját követte Kínában, ahol akkoriban tetőzött a járvány, amelyet korábban a hatalom titkolni igyekezett.

Azt az orvost, aki elsőként hívta fel a közvélemény figyelmét az új típusú halálos veszélyt jelentő vírusra, a rendőrség kényszerítette, hogy fogja be a száját. Az orvos fegyelmezetten hallgatott, majd belehalt a járványba. Halála után kitüntetést kapott a hatalomtól, amely a holdújévi ünnepségsorozat elmúltával úgy határozott: teljes erővel felveszi a harcot a vírussal. A brutális lezáráspolitika meg is hozta a gyümölcsét – legalábbis a hivatalos adatok ezt tükrözik: ezek azt mutatják, hogy Kínában a még 4 ezret sem érte el a halálos áldozatok száma, míg az USA-ban a 200 ezret súrolja.

"A császár egy meztelen bohóc"

Februárban vállalta fel a vírus járvány elleni harcot Hszi Csin-ping elnök, és ekkor írta meg nevezetes tanulmányát a most elítélt oligarcha. Név szerint ugyan nem bírálta az államfőt, de a célzások egyértelműen szóltak egy császárról, aki új ruhájával büszkélkedik, de nem más mint egy bohóc, aki csak játssza az uralkodó szerepét, de képtelen a birodalom irányítására. Kínában ugyanis már novemberben észrevették a koronavírus életveszélyes fenyegetését, és a helyi vezetés jelentette is ezt a pekingi központnak. Ott azonban kivártak, mert nem akarták megzavarni a nagy hagyományos ünnepet, a holdújévet. "A kommunista párt csak a saját érdekeivel törődik, a császár kizárólag a saját hatalmát védelmezi" – írta esszéjében az oligarcha, aki ezek után eltűnt. A közösségi oldalakról már korábban eltüntették, mert a hatalom bírálatát már 2016-ban megkezdte.

A kemény fellépés nem a semmiből jött: az államfő a járványt hatalmának megerősítésére használta fel. Hszi Csin-ping elnök a kampány során közvetlen irányítása alá helyezte a rendőrséget, melyet addig elvben a kormány irányított. A miniszterelnök, Lö Ko-csiang a hatalom második embere, aki állítólag nem mindenben ért egyet az első számú vezetővel. Számára is figyelmeztetés az oligarcha bebörtönzése. Az államfő tisztogat, mert 2022-ben vissza kellene ugyan vonulnia, de megszavaztatta: rá nem vonatkozik a szabály, hogy csak 10 évig lehet első ember. Hszi Csin-ping mindhalálig császár kíván maradni, ezért akik udvari bolondhoz hasonlítják őt, azok börtönbe kerülnek Kínában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FT: Az EU elnézőbb a bolgár korrupcióval szemben, mint a magyarral

FT: Az EU elnézőbb a bolgár korrupcióval szemben, mint a magyarral

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába