szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indokolt volt Varga Mihály optimizmusa.

Stabilról pozitívra változtatta a magyar szuverén adósosztályzat kilátását a Moody's Investors Service - közölte Frankfurtban a hitelminősítő. A Moody's a magyar szuverén osztályzat első idei felülvizsgálatát március 27-ére tűzte ki, de akkor nem vette napirendre Magyarországot, így aznap nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A mostani pozitív lépést azzal indokolta a hitelminősítő, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményt produkált a hasonló osztályzatú országokhoz képest. Azt elismerte a cég, hogy a koronavírus negatívan hat a magyar gazdaságra is, ám mindez a magyar adósság helyzetét kevéssé befolyásolja - áll az indoklásban. Ebben azt is megjegyzik: a Moody's utolsó, 2018-as felminősítése óta a magyar komány további eredményeket ért el az államháztartás konszolidációjában, és a magyar gazdaságot az államadósság csökkenése mellett erős növekedés jellemezte.

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken délelőtt a Közgazdász vándorgyűlésen arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az államadósság finanszírozásából egyre nagyobb részt hasított ki a lakosság, ez is csökkenti a külső kitettséget, és ezért is van ok az optimizmusra a Moody's bejelentése előtt. A külső kitettség csökkenését valóban kiemelte a hitelminősítő.

A Moody's erre az évre 5,5 százalékos visszaeséssel számol - ez optimistább forgatókönyv nem csak az Európai Bizottság prognózisához, de még a magyar kormányéhoz képest is, és a héten már a Magyar Nemzeti Bank sem zárt ki ennél nagyobb arányú visszaesést. Igaz, a hitelminősítő jövőre is kisebb (kb. 4 százalékos) növekedéssel számol, mint a kormány, 2022-től azonban már a korábbi éveket jellemző erős növekedés visszatérését jósolják.

Annyira azért nem derűlátó a Moody's, hogy felminősítse a magyar szuverén államadósságot, ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a magyar gazdaság ki van téve a német autóipari termékek iránti kereslet ingadozásának, és bár a jogrendszer stabil, a civil társadalom és az igazságszolgáltatás rosszabb helyzetben van, mint a hasonló országoknál. Ahhoz pedig, hogy a pozitív kilátás felminősítést hozzon, elsősorban a versenyképességet erősítő lépéseket vár el a Moody's.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ugyancsak két időpontot tűzött ki a magyar adósbesorolások felülvizsgálatára, mindketten február 14-ére, illetve augusztus 14-ére, így e két cég idei menetrendjében Magyarország már nem szerepel. Az S&P februárban stabilról pozitívra (vagyis a felminősítésre utalóra) javította a magyar BBB/A-2 szintű besorolás kilátását, majd április 28-án visszatette a korábbi stabilra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”