szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Néppárt nem mond le a jogállamisági mechanizmusról.

Arra számítanak az Európai Néppártban, hogy meg tudják győzni a magyar kormányt, "hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is" – mondta a Telexnek Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt (EPP) uniós frakciójának kommunikációs igazgatója.

Mint korábban beszámoltunk róla, Magyarország és Lengyelország blokkolta a döntéshozatalt az EU következő hétéves költségvetéséről és a hozzá tartozó helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel hozzájárulásukat adták a jogállamisági kritériumok beépítéséhez az uniós pénzek kifizetésénél.

Pedro Lopez de Pablo szerint csak együtt fogják megszavazni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. Az interjúban azt is elmondta, az EPP nem mond le a jogállamisági mechanizmusról.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt elfogadott 1800 eurós csomag – a vétó miatti – késleltetése a válság által leginkább sújtott államokat és polgárokat károsítja. Az EPP-ben arra számítanak, hogy az Európai Tanács olyan megoldást talál, amely nem késlelteti a folyamatot.

Elmagyarázzuk, hol tart most az Orbán-EU-meccs

Soha nem látott hévvel esett neki a magyar kormány az Európai Unió vezetőinek, miután kiderült: nem tudja elkerülni, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekhez kössék. Varga Judit kiéheztetésről beszélt a héten, Orbán a migránskártyát húzta elő, és mindenki a magyar vétót emlegeti. De miről beszélnek és kinek van igaza?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Negyedórás vitát ért a magyar-lengyel vétó az EU-csúcson

Nem volt vita sem a jogállamiságról, sem pedig a költségvetési ügyekről az uniós tagállami vezetők videokonferenciáján. Orbán Viktor megismételte álláspontját, a kormányfők pedig megbízták Angela Merkelt, hogy dolgozzon ki mindenki számára megfelelő megoldást.

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Magyarországon elsőként: 5G-hálózaton küldött át röntgenfelvételt egy egyetemista

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot