szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iskolák is kinyitnak, de bizonyos esetekben azok is tesztekhez kötik a bejárást.

Szlovákia belügyminisztériumának közleményére hivatkozva azt írja a Bumm.sk, hogy április 19-től megszűnik az országban a kötelező otthoni munkavégzés. „A munkahelyre történő belépéskor 7 napnál nem régebbi negatív antigénes tesztről szóló igazolást kell felmutatni a Covid-automata szerinti fekete és bordó fázisú járásokban” – fogalmaz a lap. A piros járások lakóinak legfeljebb 14, a rózsaszínű járásokénak pedig maximum 21 napos lehet a tesztjük, ha munkába mennek. 

Az úgynevezett Covid-automata, amely február elején lépett életbe Szlovákiában, a járványügyi és kórházi mutatók alapján fekete, bordó, rózsaszín és halvány rózsaszín járásokra osztja. Az egyes járásokban a kijárási tilalomra vonatkozó szabályzások és tesztelési kötelezettségek eltérnek.

A belügyminisztérium a nyitáshoz szükséges óvintézkedések közé sorolta azt is, hogy az iskolák dolgozói is legfeljebb 7 napos negatív teszttel kell, hogy rendelkezzenek, ha be akarnak menni dolgozni. Az óvodásoknak, az alsó tagozatosoknak vagy a speciális iskolák tanulóinak nincs szükségük negatív tesztre, viszont a gyerekkel egy háztarásban élő egyik törvényes képviselőnek igen. Az antigénteszt ez esetben sem lehet régebbi 7 naposnál.

A felső tagozatosoknak szükségük van a 7 naposnál nem régebbi negatív tesztről szóló igazolásra, ha iskolába mennek, és az egyik törvényes képviselőnek is fel kell mutatnia a negatív tesztet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Sok diák nem lesz bent az iskolákban hétfőtől, hiába indul újra a jelenléti oktatás az alsó tagozaton. Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók nem rajonganak az ötletért. Lesz, ahol arra számítanak, hogy olyan lesz az oktatás, mintha ügyeletet tartanának, és a részleges újranyitással feleslegesen új szituációt alakít ki a kormány.