szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A gyerekeknek szánt vakcina gyártása nyáron kezdődhet Németországban.

 

"Nagyon fontos, hogy a gyerekek újra biztonságban legyenek az iskolában és a családban meg a barátaik között" - hangsúlyozta a Biontech főnöke a Der Spiegelnek. Ugur Sahin abból az alkalomból beszélt a hamburgi lapnak, hogy a Németországban működő cég pénteken beadta engedélyezésre a 12 éveseknek is adható vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnek. Ha az EMA engedélyezi a vakcinát, akkor az oltási kampány már június elején megindulhat a 12-17 éves korcsoportban.

A Biontech tovább folytatja a kísérletezést, hogy a fiatalabb gyerekek is kaphassanak védőoltást a koronavírus ellen. Ebben a klinikai kísérletben 4600 gyerek vesz részt. Ha a tíz éves gyerekek jól reagálnak, akkor következnek a kilenc évesek. A Biontech kísérletek már elérték a legfiatalabb oltható korcsoportot: a hat hónapnál idősebbeket is.

"Júliusban már lesznek eredményeink az 5-12 éves korcsoportból is, a fiatalabbak eredményei szeptemberre várhatóak" - mondja Sahin. A Biontech főnöke bizakodó, mert az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a vakcina 100%-ban sikeres, és a gyerekek jól reagálnak rá.

Ősszel kezdődhet a 12 év alattiak oltási kampánya. Ha a 12-17 éves korcsoport oltása hamarosan megkezdődik, akkor ez szeptemberre be is fejeződhet. De be lesz-e oltva minden iskolás gyerek az iskolaév kezdetéig? Angela Merkel kancellár úgy nyilatkozott, hogy júniusban felülvizsgálja a vakcinaprioritási szabályokat.

Ha a 12-17 éves korcsoport oltása júniusban megkezdődik, akkor ez csak a már meglevő készletekből történhet, vagyis más korcsoportok háttérbe szorulhatnak.

Gyerekdózis

A gyerekek csak jóval kisebb adagot kapnak a vakcinából. A kicsik valószínűleg egytizedét a felnőtt adagnak. Óvatosságból a Biontech teljesen külön gyárt majd oltóanyagot a gyerekeknek, nehogy tévedés történjen, és a kicsik esetleg felnőtt dózist kapjanak. A gyerekvakcina gyártása nyáron kezdődik Németországban. Addig még sok kérdést tisztázni kell.

"A gyerekek szervezete fejlődik, ezért sok mindenre másképp reagál, mint a felnőtteké. Nem lehet a felnőtt eredményeket extrapolálni gyerekekre" - írta Wolfgang Becker-Brüser, az Arznei Telegram című orvosi lap főszerkesztője.

Az Európai Gyógyszerügynökség úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy folyamatosan hoznak létre új tesztcsoportokat a 18 év alatti korcsoportokból. A Biontech szerint eddig nem mutatkoztak káros mellékhatások a 18 év alattiak között sem.

Bár a 18 év alattiak közül kevesebben kapják meg a koronavírus-fertőzést, de Brazíliában a hírek szerint több száz gyerek is a Covid-19 áldozatává vált. Ezért az oltás a gyerekeknek is nagyon fontos.

"Mi abban hiszünk , hogy nagyon gyorsan mehetnek a dolgok. A megfigyelési adatok reménytkeltőek. Az emberek mindenütt vissza akarják kapni az életüket. A mi gyerekeink különösen" - hangsúlyozta a Biontech elnök-vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!