HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindennap fontos időt találnunk, amelyet csak gyerekünkre szánunk, amikor kizárólagosan ő kap szeretetet és figyelmet tőlünk. Valószínűleg neki is és nekünk is ezek lesznek a nap legkülönlegesebb pillanatai.

Senki nem tud tenni annak érdekében, hogy egy nap több órából álljon, de a prioritásaink meghatározásával a rendelkezésre álló idővel tudunk gazdálkodni. Az együtt töltött percek alatt érzi gyerekünk a legközelebb magát hozzánk, és ilyenkor születnek a legjobb emlékeink.

Nem árt tudni, hogy a legtöbb figyelemfelhívó viselkedés, féltékenység és nyafogás kiküszöbölhető, ha gyerekünk tudja, hogy mindig lesz a nap során egy olyan időszak, amikor azt érezheti, hogy ő a legfontosabb a számunkra a világon.

1. Találjunk 10–15 percet

Töltsünk el mindennap minden gyerekünkkel egy rövid időt! Élvezni fogjuk ezeket az alkalmakat, és hamarosan bezsebelhetjük a jutalmunkat: változni fog viselkedésük.

2. Nevezzük meg

Fontos, hogy gyerekünk tisztában legyen vele, hogy az együtt töltött időt kifejezetten az ő kedvéért különítettük el. Az elején mondjuk el neki ezt.

3. Legyen ingyen

Olyan tevékenységekkel töltsük a közös időnket, amelyek nem kerülnek pénzbe! Sok mindent lehet együtt csinálni – kártyázni, főzni, családi sétára vagy biciklizni is mehetünk, megsétáltathatjuk a kutyát – innen gyerekünk tudni fogja, hogy épp elég az, ha pusztán együtt vagyunk.

4. Hozzuk ki a legtöbbet a szabadidőnkből

A hétvégék és ünnepnapok a legfontosabb kapcsolatépítő lehetőségek is egyben. Hagyjunk teret a „kapcsolódó játékra”, amikor gyerekünkkel szemben megállunk vagy leülünk, ezzel azt üzenjük: „szeretek veled lenni”.

5. Ragadjunk meg minden alkalmat

Ha csak az egyik gyerekünk van jelen, ügyeket intézünk vagy autózunk valahová, ez az idő könnyen minőségi idővé tehető, ha ráhangolódunk gyerekünkre és arra, ami foglalkoztatja – kérdezzük meg, miről szeretne beszélgetni!

6. Találjuk meg a legalkalmasabb időt

Tőlünk függ, hogy inkább felkelünk egy kicsit korábban, és gyerekünk ágya szélén ülve a haját simogatjuk, és elbeszélgetünk vele, mi vár rá, ha felkelt, vagy inkább elalvás előtt töltünk együtt nyugodtan egy kis időt. Próbáljuk ki, mi a legjobb nekünk és neki egyaránt!

7. Érezzük jól magunkat együtt

A szórakoztató közös tevékenységek jó érzést kiváltó neurokémiai anyagokat szabadítanak fel, és hozzájárulnak a pozitív énkép kialakulásához.

8. Kapcsoljuk ki a kütyüket

Mindig tegyük el a telefonunkat! Próbáljunk meg elménkből kizárni minden mást, legyünk jelen gyerekünkkel a helyzetben!

A fenti cikk a Mi jár a gyerekem fejében? című könyv szerkesztett részlete. A könyvben szereplő több mint 100 mindennapi helyzet segítségével megfejthetjük gyerekünk viselkedését, megérthetjük a mögötte húzódó pszichológiai magyarázatot és megtalálhatjuk, hogyan reagáljunk megfelelően. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik