szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Szakértők szerint azonban sokat takarékoskodhatunk, ha helyesen használjuk a...

Szakértők szerint azonban sokat takarékoskodhatunk, ha helyesen használjuk a készüléket. (Magyarországon egyébként 83 automata mosógép jut száz emberre, a szegenygazdagok.blog.hu közelmúltban megjelent post-ja alapján.)
Néhány megfontolandó tanács – a lista saját tapasztalatok alapján bővíthető:
  1. Ne használja az előmosás funkciót. Minél tovább tart a mosás, annál több energia fogy. Az előzetes beáztatás, vagy folttisztító alkalmazása még a durvább szennyeződés esetében is beválik. „ A rendes” szennyesnél felesleges az előmosás.
  2. Áztatással a fehér ruháknak elegendő a hatvan fokos program, míg a színeseknek a 30-40 fokos – ezzel is csökkentheti a költésgeket és óvja a ruháit
  3. A takarékos (eco) program általában 40 százalékkal kevesebb áramot használ.
  4. A megengedett mennyiségig töltse meg ruhákkal a mosógépet – a féladagos mosás akár harmadával több vízbe és áramba kerül
  5. Ha most vásárol mosógépet, akkor ügyeljen a besorolására (energiaosztály, mosóhatás, centrifugálás stb.). Egy átlagos (B osztályú) készülék 20 százalékkal fogyaszt többet, mint az A jelölésű gépek
  6. Ne vásároljon se túl nagy, se túl kicsi gépet – öt kiló feletti töltőmennyiségű berendezések a több tagú családoknak ajánlottak
  7. Konzultáljon szakemberrel arról, hogy ráköthető-e a mosógépre a melegvíz – így a nem a készüléknek kell fel melegíteni a mosóvizet. Ha villanybojler van a lakásában, akkor nem biztos, hogy ez a legtakarékosabb megoldás, azaz kalkuláljon „ rendes” melegvíz költségeivel is – és csak szakértőtől kérjen segítséget.
További tippek a jotudni.hu oldalon olvashatóak.
 
Energiaosztályok A-tól G-ig:
 
Az EU-s irányelvek 1995 határozzák a mosógépek energiaosztályait, az A a legjobb, a leghatékonyabb gépeket jelöli, míg a G a legrosszabb. A legjobb készülékek 1 kilogramm ruha mosásakor 0,19 (vagy kevesebb) kilowattóra áramot és általában 7,8-9,8 (utóbbi érték lehet kicsit magasabb) vizet használnak el.
Az egyes kategóriák áramfelvétele egy kilogramm ruha tisztításához:
A 0,19 kilowattóra
B 0,23 kilowattóra
C 0,27 kilowattóra
D 0,31 kilowattóra
E 0,35 kilowattóra
F 0,39 kilowattóra
G 0,39 feletti kilowattóra

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!