szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt gyermekünk kúszva-mászva, tépve-rágva felfedezőútra indul a...


Mielőtt gyermekünk kúszva-mászva, tépve-rágva felfedezőútra indul a lakásban, vegyük számba már meglévő növényeinket és tegyük meg a megfelelő lépéseket, hogy ne csak bútoraink, felszereléseink legyenek bababiztosak, növényeink se veszélyeztessék csemetéinket.

Nem árt tudni, hogy melyiknek mérgező csak egyes része, és melyik ártalmas teljes egészében, ezért ha kisgyermekünk van, vagy házi kedvencet tartunk legyünk nagyon körültekintőek.

Tanácsos a mérgező növényekről mindaddig lemondani, vagy legalább is a gyermek számára elérhetetlen helyre tenni, amíg a kis felfedező elég nagy nem lesz ahhoz, hogy tisztában legyen a veszéllyel. Száműzni kell azokat a példányokat is, melyek tövisükkel, hegyes levélcsúcsukkal horzsolásokat, komoly szemsérülést okozhatnak. 

Ugyanígy járjunk el, ha háziállat költözik otthonunkba, amely ha csak alkalom adtán is, de szabadon mozoghat a lakásban, hiszen az emberre veszélyes növények nekik is árthatnak. A macskák rendes  emésztéséhez például zöld növényre van szükség, így ha nem jutnak ki rendszeresen a szabadba füvet rágcsálni, előszeretettel járnak rá a lakás díszeire. Ha nem szeretnénk, hogy virágainkat kóstolgassák, tálkába tegyünk ki nekik egy kis fűfélét, amiből nyugodtan falatozhatnak, ha bendőjük úgy kívánja.

Amennyiben virágvásárlás előtt állunk, célszerű szakember segítségét kérni a megfelelő egyedek kiválasztásához, vagy szakkönyvekből, internetről utánuk olvasgatni, nehogy virágos otthonuk veszélyforrássá váljon.

Nyújtunk egy kis segítséget a választáshoz! Az alábbiakban összegyűjtöttünk tizet, az otthonainkban leggyakrabban előforduló mérgező szobanövények közül. A tejnedvvel rendelkező példányok nedvének pár cseppje külsőleg bőrirritációt, bőrpírt okozhat, míg a mérgező részek elfogyasztása hányást, hasmenést, gyomor- és bélproblémákat eredményezhet. Bánjunk velük óvatosan!

1. Buzogányvirág (Diffenbachia)

A növény minden része mérgező, lenyelése esetén a szájban és a torokban égő érzés lép fel, megduzzasztja a nyálkahártyát

2. Könnyezőpálma (Philodendron)

Légzőgyökerei és életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virága mérgező, nedve a bőrön égő érzést okoz, lenyelése esetén a nyálkahártyát megduzzasztja és nyelési nehézségek léphetnek fel

3. Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

A növény tejnedve mérgező, bőrön irritációt okoz, lenyelése hányást eredményezhet


4. Ciklámen (Cyclamen)

Virága enyhén mérgező, hányást, hasmenést, gyomorfájást okoz, föld alatti gumója erősen mérgező, görcsöket, erős izzadást, szédülést, légzési nehézségeket és még átmeneti bénulást is okozhat


5. Begónia fajok (Begonia)

Levelük vagy hajtásuk enyhén mérgező, kis mennyiségben nem okoz nagy bajt


6. Korallbokor (Solanum capsicastrum)

Virága vagy termése mérgező; ember számára csupán enyhén veszélyes, nagy mennyiség elfogyasztása rosszullétet, hányást, hasi fájdalmakat, légzési nehézséget okoz, állatoknál azonban súlyos bélproblémák, keringési zavarok léphetnek fel


7. Kroton (Codiaeum)

A növény tejnedve mérgező, bőrön kiütések jelentkeznek, lenyelése hányást, hasmenést, égető érzést okoz a gyomorban


8. Aszparágusz fajok (Asparagus)

A növény minden része mérgező, nedve a bőrön irritációt okoz, bogyó termése lenyelve enyhén mérgező, hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhet


9. Fikusz fajok (Ficus)

A növény tejnedve mérgező, lenyelése hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz, súlyos esetben fulladás is felléphet


10. Anyósnyelv (Sansavieria)

Levele vagy hajtása közepesen mérgező, lenyelése hányást, hasmenést okoz


                                                                                                                                                                                                                                         
Forrás:

Halina HEITZ: A zöld otthon – 1000 legszebb szobanövény; 
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
Edenkert
Baumax
Vital.hu
Kutya.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!