szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A közlemény szerint ugyanakkor folytatja markánsan konzervatív hitelezési...

A közlemény szerint ugyanakkor folytatja markánsan konzervatív hitelezési gyakorlatát, ami a jelenlegi nemzetközi pénzpiaci helyzet negatív hatásai és a kedvezőtlen reálgazdasági kilátások miatt kiemelt fontosságú.   Az OTP Bank stabil forint- és devizaforrásai bázisán a támogatott és piaci kamatozású forinthitelek, valamint deviza alapú hitelek széles körét nyújtja. A bank az új hiteligénylések körében az eddigiekhez képest is körültekintőbben jár el, mert a nehezebben előre jelezhető devizaárfolyam-változások kedvezőtlen hatásait nem akarja az ügyfelekre hárítani - áll a közleményben.

Tiltakozások

 Korábban több település vezetője és a Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete is tiltakozott az OTP gyakorlata ellen, hogy bizonyos települések ingatlanait nem fogadja el hitelfedezetként. Monok polgármestere szerint diszkriminatív és az uzsorakölcsönök virágkorát idézi az a "feketelista", amely kizárja a kistelepüléseken élőket a hitelfelvétel lehetőségéből, és ezzel előidézi a vidék elnéptelenedését. Szepessy Zsolt polgármester hétfőn az MTI-nek nyilatkozva rámutatott arra: elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülések találhatók az OTP által meghatározott listán, a 126 községet érintő döntés alapján a pénzintézet nem fogad be szerinte forgalomképtelen ingatlant fedezetként.

Hétfői közlemény

 Az OTP az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn azt írta: ingatlanfedezet-értékelési rendszerében három kategóriába sorolja kockázati szempontból az ingatlanokat, azok forgalomképessége szerint. A minősítés alapját objektív mérő- és mutatószámok - ingatlanforgalmi statisztikai adatok, KSH kistérségi elemzések (például migráció), új építésű ingatlanok és a forgalmazott ingatlanok arányszáma - adják. A közel 3.200 magyarországi településen található mintegy 4 millió 200 ezer lakóingatlan mindössze 1,5 százaléka tartozik a harmadik kategóriába, ezek az ország 300 településén vannak. Ez a 300 település része az ország 28 halmozottan hátrányos kistérségének, amelyek a hétéves EU-s költségvetési periódusban helyzetük javításához európai uniós forráshoz juthatnak. 
 
Az OTP szerint éppen ezek a tények támasztják alá szigorú fedezetértékelési rendszerének indokoltságát. Úgy fogalmazott: teljességgel megalapozatlan minden olyan közlés, amely azt állítja vagy sugallja, hogy a bank indokolatlanul megkülönböztet akkor, amikor a szigorú kockázatkezelési elveknek megfelelően, következetesen nem fogad be fedezetként forgalomképtelen ingatlant. 

Borsodi polgármesterek: falurombolás

A bank bejelentés előtt  az OTP jelzáloghitelezési gyakorlatát bírálta - a pénzintézet nevének említése nélkül - rendkívüli sajtóértekezleten kedden Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke. 
 
Amellett, hogy faluromboló, következetlen és logikátlan, tele van ellentmondásokkal az egyik legnagyobb magyar pénzintézet azon döntése, amely kizárja a jelzáloghitelezés lehetőségéből azokat a településeket, amelyeket nem tudni miért, de harmadosztályú rangsorba sorolt - fogalmazott a megyei elnök, aki szerint az elhíresült döntést átvizsgálva Borsod megyéből 126 települést találtak a feketelistán.    Példaként említette, hogy több olyan község van, amelyik szerepel a listán, a tőlük mindösszesen két kilométernyi távolságra lévő falu, - ami kísértetiesen hasonló kondíciókkal rendelkezik - pedig már nincs rajta.
 
Hozzátette: ezzel az intézkedéssel megállítják a vidék ingatlanforgalmát, megvétózzák a vállalkozási esélyeket, "bezárják az utat". Azt sugallják, hogyha "itt maradsz, előbb-utóbb rezervátumban élsz és a gyerekeidnek is rosszat teszel ezzel". Az elnök szerint ez egyfajta üzenet a vidéknek, és volt már számos előélete. Előbb az iskolákat kellett bezáratni, majd jött a posta, azután a vasúti szárnyvonalak, és most a pénzügyi világ is reagált erre - sorolta.

Senki nem tehet arról, hogy hová született

Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu független polgármestere arra figyelmeztetett, hogy a döntés miatt az uzsorakölcsönök teret nyerhetnek a vidéken, és ezek után a fiatalok is menekülnek majd szülőfalujukból. "Senki nem tehet arról hogy hová született, nem ez alapján kell minősíteni valakit a hitelezés elbírálásakor" - fűzte hozzá.
 
Üveges Gábor, Hernádszentandrás független polgármestere annak a véleményének adott hangot, hogy "régi korokat idéz a lista". Számára úgy tűnik, mintha a pénzpiac a térség felosztásán gondolkodna. Mint mondta, nem azt akarják, hogy az OTP jótékonykodjon, de nem bélyegezhet meg egy egész települést, hiszen mindenhol vannak jó és rossz adósok. Kitért arra is, hogy az ügyben összefogás kell, meg kell ismerni egymás álláspontját és egy határozott érdekképviselettel meg kell védeni a vidéket. Mindhárom vezető azt mondta: egyetértenek a szigorú hitelbírálattal, de az egyedi - egyéneket érintő - legyen, ne a kollektív bűnösséget idézze egy teljes település esetében. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur