szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Magyarországon összesen 525 millió dollár értékű kereskedelmi...

Magyarországon összesen 525 millió dollár értékű kereskedelmi célú ingatlanbefektetés történt az elmúlt évben, ami jóval elmarad a 2007-es rekord nagyságú, 2,45 milliárd dollár befektetési volumentől. A világon hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, kérdés az, hogy a kereskedelmi ingatlanpiac mikor talál ismét magára.

Az elmúlt évben a kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene Észak-Amerikában csökkent a legnagyobb mértékben. A mindössze 116 milliárd dollár értékű befektetés 73 százalékos visszaesést jelent a 2007-es 437 milliárd dollárhoz képest. A zuhanás következtében Észak-Amerika már nem a világ legnépszerűbb befektetési célpontja – 2007-ben még az volt – Európa és Ázsia után jelenleg csak a harmadik helyen áll. 

A többi földrészen is jelentősen visszaesett az ingatlanbefektetések. Európában 178 milliárd dollárra csökkent a befektetések nagysága, ami 52 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben befektetett 367 milliárd dollár. Ázsiában 131 milliárd dollárra esett vissza a befektetések volumene, ami egy év alatt 45 százalékos visszaesést jelent. Legkevésbé Latin Amerika szenvedte meg a globális ingatlanpiaci válságot; csupán 9 százalékkal, összesen 8,9 milliárd dollárra csökkent a befektetések értéke (2007-ben 9,8 milliárd dollár volt).

Befektetési szempontjából Európa volt a legnépszerűbb földrész, az öreg kontinensen történt az összes ingatlanbefektetés 41 százaléka, míg a második helyen 30 százalékkal Ázsia végzett. Országos bontásban az Egyesült Államok tartja vezető szerepét: itt történt a világ összes ingatlanbefektetéseinek 25 százaléka, összesen 107,1 milliárd dollár. A második legnépszerűbb ingatlanbefektetési célország 2008-ban Kína volt a maga 12 százalékos részesedésével, ami összesen 50,3 milliárd dollárt jelentett. Nagy Britannia 9 százalékát adta a befektetéseknek, ennek értéke 2008-ban 37,1 milliárd dollár volt. Japán és Németország részesedése egyaránt 7-7 százalék, összesen 29,3 milliárd, illetve 28,8 milliárd dollár értékű befektetéssel.

David Hutchings, a Cushman & Wakefield EMEA régió piackutatási vezetője elmondta: Látszólag a világ minden térségében csökkent az ingatlanbefektetések nagysága, mégis az érett piacok szenvedték el a legnagyobb visszaesést. A fejlődő országokba irányult világ ingatlanbefektetéseinek 22 százaléka, míg 2006-ban ez az arány még csupán 9 százalék volt. Kína egyértelműen a legmeghatározóbb ezen a piacon, de Oroszország, India és Brazília mindegyikében jelentősen megemelkedett a befektetések értéke, így a 15., a 16. és a 20. helyre léptek előre a befektetési rangsorban.

A piac teljesítményének csúcspontján az árazás a legtöbb országban nagyon agresszív volt és sokszor elszakadt a valós piaci helyzettől. Az is igaz viszont, hogy most az árazás néhány piacon talán túlságosan konzervatív, ismét figyelmen kívül hagyva a piac alapvető lehetőségeit.

Általában elmondhatjuk, hogy az érett piacokon már megindult az árkorrekció. Az a véleményünk, hogy amelyik piac elsőként szenvedte el a problémákat, az fog elsőként rendbe jönni. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia valószínűleg kiváltságos helyzetben lesznek 2009 második felében, mivel a befektetők már keresik a kedvező befektetési lehetőségeket ezekben az országokban. Franciaországban és Németországban a kereslet várhatóan csökkenni fog a következő hónapokban, de 2009 második felében a befektetések csekély növekedése várható. Latin Amerika szintén jól zárja az idei évet, amennyiben a régió gazdasága az előrejelzések szerint teljesít.

Ázsiában idén a befektetések további csökkenése várható. Ez a tendencia egészen addig tart, amíg meg nem történik az árkorrekció, amely további befektetőket vonz majd. A legtöbb piac esetében 2009 második felében javulás várható, de a befektetések valódi fellendülésére a 2010-es év közepéig, a bérleti díjak stabilizálódásáig várni kell.

Az ingatlan átárazódás világszerte nyugatról keletre történt, amely az Egyesült Államokból és Nagy Britanniából átterjedt Kelet-Európára, Közel-Keletre és mostanra elérte Ázsia nagy részét. A fejlődő piacok, így Ukrajna, Mexikó és Oroszország tapasztalta a legnagyobb mértékű hozamnövekedést.

Az átárazás Európát érintette legnagyobb mértékben. Nyugat-Európa után Kelet-Európában is minden szektorban jelentősen változtak a hozamok. A kiskereskedelmi üzletek valamivel jobb helyzetben vannak, mint az irodák, vagy az ipari ingatlanok, de más kiskereskedelmi formák, így a bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi raktáráruházak esetében is jelentősen emelkednek a hozamok.

Észak-Amerikában a mutatószámok általában 31 bázisponttal változtak 2008-ban, míg Európában ugyanez 111 bázispont volt. Ez háttérbe szorítja az értékbeli változások valódi mértékét, habár ezt kevés számú tranzakció bizonyítja. Latin Amerika és Ázsia viszonylag jól teljesített 2008-ban, de az utolsó negyedévben a globális lassulás következtésben itt is emelkedni kezdtek a hozamok.

Minden kereskedelmi ingatlanszektor érintett a befektetések csökkenésében, de jelentős regionális különbségek tapasztalhatóak. Európában a kiskereskedelmi és az ipari szektor piaci részesedése növekedett az irodai szektor rovására. Ázsiában viszont az irodapiaci befektetések összege emelkedett a telek és a fejlesztések kárára. Észak-Amerikában a fogyasztói költésekre érzékeny szektorok, így a kiskereskedelem és a szálloda szektorok szenvedték el a legnagyobb veszteséget, miközben az irodai szektor növelte piaci részesedését és számos jelentős ingatlan cserélt gazdát. Latin Amerikában fordított a helyzet, itt a kiskereskedelmi szektort előnyben részesítették az irodákhoz viszonyítva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Titokzatos telefont emleget a Lenovo, ez lehet a legerősebb androidos mobil

Titokzatos telefont emleget a Lenovo, ez lehet a legerősebb androidos mobil

885 ezer magyar fiatal él mamahotelben

885 ezer magyar fiatal él mamahotelben

Eltemették Andorai Pétert

Eltemették Andorai Pétert

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

Radar360: Kövér kétmillióra büntette Hadházyt, sokaknak emelkedhet a törlesztő

Radar360: Kövér kétmillióra büntette Hadházyt, sokaknak emelkedhet a törlesztő

Bemutatták a klímavédelmi akciótervet: sok minden nem derült ki, de lesz egy új hatóság

Bemutatták a klímavédelmi akciótervet: sok minden nem derült ki, de lesz egy új hatóság