szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Összességében 83 ősi kőszerszámra bukkantak, amelyeket az antropológusok szerint az...

Összességében 83 ősi kőszerszámra bukkantak, amelyeket az antropológusok szerint az úgynevezett Clovis-kultúra népe készíthette. (Az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján elnevezett vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek 13.000 évvel ezelőtt jelentek meg, s nem sokkal később nyomuk veszett).

A leletek vizsgálatát végző Douglas Bamforth, a University of Colorado-Boulder antropológusa szerint a kőszerszámok meglepték a tudósokat "szükségtelenül bonyolult" voltukkal. Az eszközök kifinomult, majdhogy művészi kivitelezése igen nagyfokú racionalitással párosul.
 
Az eszközök biokémiai vizsgálata kimutatta, hogy ezekkel jégkorszaki állatokat - lovakat, medvéket, juhokat daraboltak. Ez azt bizonyítja, hogy a Clovis-kultúra népének étrendje nem korlátozódott a gyapjas mamutokra, amit korábban nem sikerült a tudósoknak bizonyítaniuk.

 "Egy olyan távoli nép életmódjáról nyertünk adatokat, amelybe egyébként aligha lenne betekintésünk" - emelte ki Bamforth. 

A szerszámraktár 45 centiméter mélységben volt. Egykori tulajdonosuk egy nagyobb cipődoboznyi nagyságú üregbe helyezte a kőeszközöket, amelyeket előtte valószínűleg gondosan állatbőrbe csavart. A bőr az évezredek során elenyészett. A szerszámok alapanyaga olyan jól pattintható, éles élet adó kő, amely ritkán fordul elő Colorado-állam ezen részén.
 
"Úgy tűnik, mintha elraktározták volna a szerszámokat azzal, hogy majd később hasznukat veszik" - emelte ki Douglas Bamforth, aki szerint a kőeszközökhöz senki sem nyúlt azóta, hogy jégkorszaki tulajdonosuk elrejtette őket.

A ház tulajdonosa a leletek jelentős részét egy múzeumnak kívánja felajánlani, ám néhány eszközt vissza akar temetni az udvarán.

"A szerszámok azoké az embereké voltak, akik 13 ezer évvel ezelőtt benépesítették e tájat. Szeretném, ha néhány eszköz azon a helyen maradna, amelyhez ősidők óta tartoznak" - nyilatkozta Patrick Mahaffy, aki saját zsebéből finanszírozta a leletek biokémiai vizsgálatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!