szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Műemlékvédelmi Bizottság (National Trust for Historic Preservation) hétfőn...


Az amerikai Műemlékvédelmi Bizottság (National Trust for Historic Preservation) hétfőn hozta nyilvánosságra 22. alkalommal elkészített éves listáját, amelyen a sürgősen felújításra szoruló történelmi épületek szerepelnek. 

A Hirosimára 1945-ben az atombombát ledobó Enola Gay hangárját kritikus állapotúnak ítélték. Az Utah állambeli Wendoverben álló épület a közelmúltban kapott 450 ezer dolláros szövetségi támogatást, ám a bizottság véleménye szerint legalább ötmillióra lenne szükség a restaurálásához.A műemlékvédők leszögezték, hogy nem tisztük a bombázó történelmi szerepének megítélése, az viszont tény, hogy a helynek önmagában véve fontos történelmi szerepe van. "Innen indult a bevetés, ami egyesek szerint feltétlenül szükséges volt a háború befejezéséhez, de abban mindenki egyetért, hogy szörnyűséges következményekkel járt" - jelentette ki Peter Brink, a bizottság programjainak alelnöke. 

Az 1966-ban megnyílt Los Angeles-i Century Plaza Hotel védelmében Diane Keaton színésznő is felszólalt. "Példát kell mutatnunk az országnak, hogy az épületek felújíthatóak, és nem kell félresöpörnünk őket. Éppen úgy újrahasznosíthatjuk őket, mint az újságpapírt" - érvelt a műemlékvédelem ügyét támogató filmcsillag, aki a hotel jellegzetes ívelt tömbjét "gyönyörűnek" és "szexinek" festette le.

A szállodát az a Minoru Yamasaki tervezte, aki később a 2001-es terrortámadásban elpusztult New York-i ikertornyokat is. Az épület falai olyan jeles események tanúi voltak, mint az elnökké választott Ronald Reagan győzelmi ünnepe vagy a világűrből hazatért az Apolló-13 asztronautáinak fogadása.  A szálloda kedvelt tartózkodási helye volt a washingtoni politikusoknak is, ezért kapta a "nyugati parti Fehér Ház" becenevet. Tavaly 36 millió dollárért tatarozták a fém és üveg palotát. A hotel új tulajdonosai azonban decemberben bejelentették, hogy le akarják bontani a 19 emeletes épületet, és kétmilliárd dolláros befektetéssel két, 183 méter magas, lakásoknak és üzleteknek helyt adó tornyot akarnak emelni a helyére.
 
Az illinoisi Oak Parkban található Unity Temple a múlt század egyik legjelentősebb építésze, a Guggenheim Múzeumot is jegyző Frank Lloyd Wright tervei alapján készült el 1908-ban. A templom évek óta vizesedik, ami meggyengítette a szerkezetét. A gyülekezetnek azonban nincs pénze a többmilliós javítási munkák elvégésére.

"Az ezekhez hasonló helyek segítenek történelmünk egészének elmondásában, elveszítésük nemcsak örökségük egy darabjától foszt meg bennünket, hanem bolygónkkal való bánásmódot is jelképezi" - figyelmeztetett Richard Moe, a bizottság elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros