szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A magyar ember viszonya a vályogtéglából épült házakhoz meglehetősen különös.

A magyar ember viszonya a vályogtéglából épült házakhoz meglehetősen különös. Számos „legenda” kering a vályog körül, amelyek mindegyike az egekig magasztalja ezt az építőanyagot. Mindenekelőtt a jó hőszigetelő tulajdonságot szokták kiemelni a vályogházak mellet voksolók, de sokan a természetességet hangsúlyozzák, vagy az olcsóságot. Nos, kétségtelen, hogy mindnek van igazságtartalma, tehát a vályogtégla – mint építőanyag – egyáltalán nem elvetendő ötlet. Ám a kép sokszor árnyaltabb, mint elsőre látszik.

A hőszigetelő tulajdonság igen fontos szempont, és a vályogházak jól teljesítenek ezen a fronton. Ezt a tulajdonságot leginkább a meglehetősen vastag falaknak köszönhetik. A régi korok vályogházai általában tanyasi házak, amelyeket jellemzően számos fa vesz körül. Akinek tehát emléke van arról, hogy milyen kellemes hűvös volt nyáron a nagyi vályogházában, ne feledje el, hogy ezt gyakran a fák árnyékainak köszönhette! Természetesen a vályogfal jó hőszigetelő, ám nem veheti fel a versenyt a korszerű építési eljárásokkal! A természetesség, valamint a kedvező ár is igen fontos szempontok, ezen a téren nincs szégyellnivalója a vályogtéglának. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi korok emberei leginkább azért voltak elkötelezettek a vályog iránt, mert az ő „gyermekük” volt, a saját kezükkel készítették, sokszor a saját udvarukon található anyagból! Ezzel pedig el is érkeztünk az első hibaforráshoz.

Nem létezik vályog szabvány! Tulajdonképpen bárki készíthetett annak idején bármilyen anyagból vályogot, senki sem ellenőrizte a minőséget. A szájról szájra terjedő alapszabályokon kívül semmi sem volt úgymond kötelező. Sajnos nagyon sok vályogház ment idő előtt tönkre ennek köszönhetően, sok épületet pedig teljesen fel kellett újítani ahhoz, hogy használható legyen. Mégis megnyugtató lehet egy leendő vályogház tulajdonos részére az a tudat, hogy mivel akkoriban saját maguknak építkeztek az emberek, a lehető legnagyobb gondossággal jártak el, ezért a rosszul-, vagy silány anyagból épített vályogházak száma elenyésző. A legnagyobb műgond mellet is előfordulhatnak azonban hibák, amelyek legtöbbször az építési szakértelem hiányából eredtek. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelnie annak, aki vályogházat szeretne vásárolni.

Repedések a falon

Az egyik leggyakoribb hibajelenség, amikor a vályogtéglák fugái között kisebb nagyobb repedések jelennek meg. Ennek több oka is lehet, a repedésből nagy eséllyel tudunk következtetni ezekre az okokra. Ha a falra túl nagy nyomás nehezedik a födém által, akkor általában felül reped meg a fal, és több kisebb repedést láthatunk. Ezeket a repedéseket viszonylag egyszerű elfedni, ezért feltétlenül kutassunk a ház falán friss javításokat. (A friss javítás helye sokszor kitüremkedik kissé, súrlófényben könnyű észrevenni.) Amennyiben a fal repedését az alap törése okozza, akkor általában csak egy-két-, ám annál nagyobb repedés látható a falon, és rendszerint a fal alján, az alap irányából ível felfelé. Ha az alap megtört, később folyamatosan süllyedni fog, ami további, mélyebb repedéseket idéz elő, így ezt a hibát csak a fal és az alap bontásával lehet javítani. Ha ilyen repedést látunk a falon, lehetőleg ne vegyük meg!

Vizes, kifagyott fal

Mivel a vályogházak nagy része a régi időkben épült, így a legtöbb esetben hiányzik a fal vízszigetelése. Ezért a vizesedés nagyon gyakori probléma a vályogházak esetében, amelynek következtében a falról egyre nagyobb darabok hullhatnak le. Ezt a hibát kijavítani legtöbbször csak a fal bontásával lehetne, így ha ilyet tapasztalunk, kerüljük el inkább messzire.

Kifelé a dől a fal felső része

Mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy a nyílászárók feletti áthidalók miből készültek. Vályogból nem készíthető sem áthidaló, sem pillér, mégis meglehetősen sokszor találkozhatunk olyan épülettel, amelynél vályogból oldották meg az áthidalókat is. Ha a fal síkjából kifelé dől a nyílászárók feletti rész, akkor több mint valószínű, hogy az áthidalás nem megfelelő minőségű, és a födém súlya túlzottan nagy terhet ró a falakra. Ha azonban magát a hibajelenséget nem észleljük, ám megállapítjuk, hogy az áthidalók vályogból készültek, érdemes másik lakóház után nézni, ugyanis ez a hiba sokszor teljesen váratlanul következik be, és nagy károkat okozhat. Érdemes még vásárláskor a falak vastagságát is alaposan megvizsgálni, ugyanis a vályogház akkor lett szakszerűen felépítve, ha a válaszfalak is minimum 32 cm vastagok.

Végezetül egy jó tanács: Aki vályogházat szeretne vásárolni, annak tisztában kell lennie azzal, hogy sokkal több rendszeres felújítási munkálat vár ár, mint egy téglaépület esetében. Ezért vályogházat csak az vegyen, akinek nem okoz gondot a tavaszi nagytakarítással egybekötött homlokzat felújítás. Hogyan kell ezt egyáltalán elképzelni? És mit tegyen az, aki már megvette a vályogházat, de az felújításra szorul? A következő részben ezt a témát járjuk körbe.

Demeter Kornél
Építési Portál

www.epitesiportal.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!