szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Hina horvát hírügynökség vasárnapi összeállítása szerint az új lakások átlagára négyzetméterenként 12,174 kuna (444...

A Hina horvát hírügynökség vasárnapi összeállítása szerint az új lakások átlagára négyzetméterenként 12,174 kuna (444 ezer forint) volt 2009-ben, 9,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Zágrábban, a fővárosban 1,6 százalékkal mérséklődtek az árak, más városokban 9,5 százalékkal olcsóbban lehetett újépítésű lakáshoz jutni, mint 2008-ban.

A tendencia 2010 első három hónapjában is folytatódott. Valamennyi lakóingatlan típust együttvéve márciusban 0,7 százalékkal csökkentek az árak az előző hónaphoz viszonyítva, tavaly márciushoz képest pedig 4,4 százalékkal. A fővárosban éves összevetésben 4,1 százalékos, a tengerparti régiókban 4,7 százalékos csökkenést regisztráltak.

Februárban a tengerparton és Zágrábban is emelkedtek az ingatlanárak valamelyest, miután a kormány bejelentette az első lakáshoz jutás támogatását célzó tervét, márciusban aztán ismét csökkenés következett. Az ingatlanbefektetésekre szakosodott CentarNekretnina.net portál elemzői szerint a 100 millió kunás kormányzati program hatása nem lesz számottevő, legföljebb ezer lakás értékesítését segítheti elő, és az ingatlanfejlesztők várhatóan nem vágnak bele újabb projektekbe, mert több mint 10 ezer eladatlan lakás van a piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!