szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Bár a légi közlekedés leállása érzékeny érintette a világ legnagyobb pénzügyi- és ingatlanbefektetői központját...

Bár a légi közlekedés leállása érzékeny érintette a világ legnagyobb pénzügyi- és ingatlanbefektetői központját, London kulcsfontosságú iroda alpiacai az elmúlt három hónapban ismét jelentős javulást mutattak.

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó legfrissebb adatai szerint 288 ezer négyzetméternyi irodaterület adtak ki a brit főváros középső részén (West End és City), ez a 2008 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb érték és 330 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakánál. A tanácsadó szerint mindez ismét nagy irodaházak kialakítására ösztönözheti a fejlesztőket, habár a tőke megteremtéséhez számos előbérleti szerződés szükséges.

West End

A főváros jó teljesítményét a City és Docklands alpiacok jól igazolják, itt több mint 195 ezer négyzetméternyi területet sikerült kiadni az első három hónapban, ami ötszörös javulás 2009 első negyedévéhez képest, és 16 százalékos emelkedés a 2009 utolsó negyedéve óta. Ez az eredmény jóval a tíz éves átlag (139 ezer négyzetméter) fölött van és nagyságrendileg olyan, mintha négy 'Uborka' méretű épület került volna ki a piacról.

City

A kereslet a City-ben ösztönzést adott a fejlesztőknek, mivel a prémium kategóriás irodaházak bérleti díjai 13,6 százalékot emelkedtek az elmúlt negyedévben, így most 543 font/ év/ négyzetméteren állnak – utoljára 2008 utolsó negyedévében voltak ilyen magasságban. Az elsődleges irodabérleti díjak évi 815 fontról 869 fontra nőttek négyzetméterenként. Legutóbb 12 hónappal ezelőtt volt 869 font, és mostanra emelkedett ismét 9 százalékot a zuhanás után. Ezt a bérleti díj növekedést egy erősödő kereslet követte, leginkább a pénzügyi szektor részéről.

Docklands

James Young, a tanácsadó cég londoni irodájának üzletág vezetője szerint az év első negyedévében sok nagy bérlő hosszú távon döntött központja elhelyezéséről, és az ebből adódó kínálati hiány a bérleti díjak növekedéséhez vezet. „A figyelem most az új kínálatra összpontosul, aminek most növekednie kellene, hogy helyreálljon a piac" – fűzte hozzá a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

Közúti rakéta 4 ajtóval: 900 lóerős lett a Mercedes-AMG GT63 S

Közúti rakéta 4 ajtóval: 900 lóerős lett a Mercedes-AMG GT63 S