szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol befektetők kivonulására jó példa a HI Grupo Kft.

A spanyol befektetők kivonulására jó példa a HI Grupo Kft., amely a spanyol befektetők magyarországi ingatlanfejlesztési tevékenységét koordinálta. A hárommillió forintos törzstőkével alapított céget három spanyol és egy magyar magánszemély hozta létre 2004-ben. A négy évig tartó óriási ingatlanboom után a cég jelenleg minimális aktivitást fejt ki - írta a Napi Gazdaság.

A HI Grupo szolgáltatása teljes körű volt, a telekfelkutatástól kezdve a tranzakciók lebonyolításán át a tervezési, műszaki, kivitelezési feladatokon keresztül az üzemeltetésig minden mozzanatot vállaltak. 20 fős alkalmazotti gárda, rengeteg külsős és a céggel szerződéses kapcsolatban lévő ügyvédi irodák dolgoztak nekik. Gyakorlatuk szerint a befektetőkkel minden projektre külön céget alapítottak, ennek a gondozását is vállalták. Jelenleg a cég "stand by" állapotban van, a munkatársak 90 százalékát elbocsátották.

Nevükhöz fűződött többek között a Dohány utcai zsinagóga melletti Herzl Passage koncepció, több Andrássy úti épület felújítása, egy Podmaniczky utcai tömb megvásárlása és a Szabadság tér sarkán álló műemlék épület felújítása, és balatoni lakópark építését is fontolgatták. Jelenleg a Podmaniczky utcai lakótömb felújítása leállt, a Szabadság téren szállodaként újjászülető műemlék épület a befejezéséhez közeledik, de a hírek szerint az üzemeltetésétől három szállodalánc is visszalépett, nagy valószínűséggel az ötcsillagos, 40 szobás hotel működtetése a spanyol tulajdonosra vár.

Grupo Milton: Sávoly, Páty

A spanyol befektetők egy másik csoportja a Grupo Milton (GM) nevű rejtélyes társaságon keresztül üzletelt Magyarországon. Mint arról korábban írtunk, e céghez fűződik a botrányos sávolyi MotoGp (Balatonring) beruházás, valamint a pátyi golfvárosnak nevezett "fejlesztés". Előbbi leállt, mivel a sorozatos botrányok hatására a magyar állam végül nem adott hitelt a projektnek. A pátyi golfvárosnál pedig az ügyészség is vizsgálódik.

A Grupo Miltonnal kapcsolatban egy sajátos, Spanyolországban jól ismert  üzleti modellre derült fény. A Grupo Milton - rejtélyes magyar vezetőjén, Kovács Bence Jánoson keresztül - a Fadesa spanyol ingatlanfejlesztőnek hajtott fel üzleteket Kovács jó önkormányzati és kormányzati kapcsolataira alapozva. A magyar vezető politikusokkal kiváló kapcsolatot ápoló Kovács azt is elérte, amit a magyar vállalkozók nem: 13 milliárdos állami megahitelt kapott a sávolyi motorpálya felépítésére. Ám az üzlet a botrányok hatására kútba esett.

A cég másik nagy projekje a pátyi golfváros volt, amelynél számos jogszabályt megsértettek. Elég csak a külföldiek termőföld vásárlási tilalmának kijátszását említeni, vagy az agglomerációs törvény megkerüléést. A pátyi projekt visszásságait az Index tényfeltáró cikke leplezte le. Az ügyben a jövő nemzedékek ombudsmanja, valamint az LMP is felemelte a szavát, illetve most már az ügyészség is vizsgálódik. Azt nem tudni, hogy az események hatására a Grupo Milton mikor vonul ki Magyarországról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai