szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Első fokon felfüggesztett börtön- és pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra Csányi Sándornak, az OTP...

Első fokon felfüggesztett börtön- és pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra Csányi Sándornak, az OTP vezérigazgatójának 2007-es megzsarolása ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön.

A kerületi bíróság K. Tibor elsőrendű vádlottat zsarolás kísérletéért másfél év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A másodrendű L. András felbujtóként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletéért, valamint lőszerrel visszaélés bűntettéért 2 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott, s ezen felül 600 ezer forint pénzmellékbüntetést is meg kell fizetnie.

A harmadrendű vádlottat a bíróság bűnsegédként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletéért 1 év 2 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

Csányi Sándor, az OTP elnöke és Spéder Zoltán, ex-OTP vezérigazagtó-helyettes, az Index tulajdonosa

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú ítéletet. Az első- és másodrendű vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek, a harmadrendű vádlott és védője fellebbezést jelentett be. 

A PKKB szerint L. András OTP-vel szembeni haragja arra a jogvitára vezethető vissza, amelyben egyik ismerősének a cége pert vesztett az OTP ellen a Legfelsőbb Bíróságon. Ő ebben, a cégnek jelentős anyagi veszteséggel járó eljárásban tanácsadóként vett részt. Ezt követően komoly indulat, negatív érzelem alakult ki benne a pénzintézet iránt, s elhatározta, hogy kellemetlen helyzetbe hozza, megzsarolja a bank első emberét. 

L. András tudta, hogy annak idején, a Bank Center építése kapcsán bizonyos illetékek meg nem fizetése miatt esetlegesen felmerült a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, s az is, hogy esetlegesen az OTP is érintett lehet. Büntetőeljárás azonban nem indult az ügyben. A bíróság szerint a vádlott "úgy gondolta, van zsarolni valója". 

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor egy Videoton futballmeccsen

Az elsőfokú ítélet szerint L. András felvette a kapcsolatot a harmadrendű vádlottal, aki 1999-2000-ben az APEH-nél elnöki tanácsadóként dolgozott, és ismerte az ügy részleteit. Közeli ismerősét, K. Tibort pedig rávette, hogy működjön közre tervében. 

K. Tibor 2007. novemberében és decemberében három különböző internetkávézóból küldte el Csányi Sándor nyilvános e-mail címére a zsaroló levelet és annak mellékleteit. Ebben rövid fizetési határidőt megjelölve a „Bankteam” 50 millió eurót követelt Csányitól. Fenyegető levelük szerint ha nem fizetne, úgy nyilvánosságra hozzák a Bankcenter apportálásával kapcsolatos dokumentumokat, s mellékeltek egy hosszas címlistát is, hogy kik kapják meg még ezeket a papírokat.

A címzettek között a közélet és az Európai Unió valamennyi vezető és jelentős személyisége szerepelt. A zsaroló emailekről az OTP biztonsági igazgatója tájékoztatta az akkor külföldön tartózkodó Csányi Sándort, aki utasította beosztottait, hogy haladéktalanul tegyenek feljelentést.

A bíróság indoklása során kifejtette: az eset nemcsak a közismert és felelős beosztásban lévő, köztiszteletben álló Csányi Sándornak a reputációját, hanem személyén keresztül a fenyegetés az OTP-t, így az egész magyar nemzetgazdaságot is hátrányosan érintette volna.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

Agresszív magyarokra számítanak a szlovákok

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt