szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Polckészítéshez számos alapanyagból válogathatunk, a barkácsáruházak ezeket nagy méret választékban kínálják.

Polckészítéshez számos alapanyagból válogathatunk, a barkácsáruházak ezeket nagy méret választékban kínálják. Egy antikbútor-kereskedő mondta a közelmúltban, hogy a mai bútorokból azért nem lesz soha értékes, antik darab az idő múlásával sem, mert nagy részük „szemétből van összeragasztva”.

E találó megfogalmazás a bútorlapokra vonatkozott, melyek gyakorlatilag faforgácsból vannak préselve-ragasztva, és ezt vonják be a gyártók a kívánt színű, mintájú, általában fa hatású dekorfóliával és élzáróval. Polcot készíthetünk bútorlapból, vagy tömör fából. A tömör fa elegánsabb és teherbíróbb, a bútorlap olcsóbb, egyszerűbben összeállítható.

Méretek

A polc méretét érdemes a készen kapható elemek méreteivel összhangba hozni, mert az egyedileg méretre vágatott lapok jóval többe kerülnek, mint a sorozatgyártottak. Az asztalosnak ezeket vagy csiszolni, vagy élfóliázni kell, ez emeli az árat. A barkácsboltokban nagy választékban kaphatunk polcelemeket. Az 1,8 mellett a 2,8 centiméteres vastagság a leggyakoribb „konfekció méret”, utóbbi már jelentős teherbírással rendelkezik.

Az anyagvastagság és a teherbírás összefüggését még a polc hossza is befolyásolja. Általában 80 centiméternél hosszabb polcokat azért nem érdemes betervezi a bútorba, mert azok a teher alatt könnyen meggörbülhetnek. A polc mélysége általánosságban 25-30-40 centiméteres szokott lenni. Mélységet aszerint válasszunk, hogy mekkora könyveket, egyéb tárgyakat akarunk a polcon tartani. A magassága olyan legyen, hogy a polc tetején is tudjunk tárolni, azt lehetőleg elérjük, de szemmagasság fölött helyezkedjen el, így a falhoz rögzítést nem kell takarni. A 2 méteres magasság ideális ilyen szempontokból.

Kössünk kompromisszumot

Az egyedileg összeállított bútorok ár-érték aránya nem mindig túl optimális. A nagyobb bútor-, és lakberendezési áruházakban számos olyan könyvespolcot kaphatunk, melyek lapra szerelve teljes szettben olcsóbbak, mint ha mi állítanánk össze darabokból.

Bükk-dekoros bútorlapból összeszerelhető könyvespolcot vásárolhatunk már 4500 forintért (175x60x20 cm hátlap nélkül), de a komolyabb darabok is beleférnek 10 ezerbe. 120x70x30 cm hátlappal 8000 forintért, míg 200x70x30 hátlappal 10 000 forintért kapható.

Fehér, vagy bükk színű polcok bútorlapból
80x40x1,8 cm 2000 Ft
80x30x1,8 cm 2000 Ft
80x20x1,8 cm 1300 Ft

Fehér, vagy bükk színű oldallapok bútorlapból
200x40x1,8 cm 11000 Ft
200x30x1,8 cm 8000 Ft
200x25x1,8 cm 7000 Ft

Fenyő tömörfa polcok árai
80x30x2,8 cm 3000 Ft
80x25x2,8 cm 2800 Ft
80x20x2,8 cm 2000 Ft

Sarok összekötő lemezek 200-600 ft/db, csavar-, és polctartó szettek ugyanilyen árban kaphatók. A fenti listából látható, hogy olcsóbban kihozható egy kész bútor megvásárlása és otthoni összeszerelése, mint ha mi válogatjuk össze a hozzávalókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Diófapác házilag

A fabútorok felületkezelése elengedhetetlen, hiszen a natúr fa tisztítása nehézkes, könnyen koszolódik, sérül.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dugulás elhárítás házilag

Az egyik ok, hogy olyan tárgyat sikerült leengedni a szennyvíz-hálózatba, ami méretei miatt dugulást okoz.