szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az új kormány már a választások után bejelentette, hogy újjászervezik a 2007-ben bezárt OPNI-t.

Az új kormány már a választások után bejelentette, hogy újjászervezik a 2007-ben bezárt OPNI-t. Szócska Miklós azt mondta: az egykori lipótmezei intézmény Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) néven fog megújulni.

Azóta többféle szakmai elképzelés látott napvilágot, lehetséges helyszínként a Budakeszi úti MÁV-szanatóriumot vagy a pesti Nyírő Gyula Kórházat emlegették. Egészségügyből származó információink szerint a kérdés a múlt héten gyakorlatilag eldőlt. Az OPAI-t az - egyelőre még fővárosi kezelésben lévő - angyalföldi Nyírő Gyula Kórház bázisán fogja létrehozni a kormány.

Az egykori OPNI épülete Lipótmezőn

Bár az egykori OPNI újjászervezését a Semmelweis Terv intézkedési terve név szerint megemlíti - 2012. július 1-i határidővel - a kérdést a fővárosi kórházak államosításával együtt, várhatóan néhány hét múlva fogja tárgyalni a kormány. Információink szerint az egészségügyért felelős államtitkárságnak idén július 30-ig kell kidolgoznia a fővárosi kórházak állami tulajdonba vételének koncepcióját. A kormány-előterjesztés szakmai véleményezésre nyitva álló határideje a mai napon, május 16-án járt le.

Az elképzelések szerint az OPAI egy korszerű, szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat is ellátó, speciális ellátóközpont lesz. Az OPAI várhatóan fele akkora lesz, mint az OPNI volt, így csak részlegesen fogja pótolni a tavaly április elsején bezárt intézményt. Az új pszichiátriai intézet költsége 5,5 milliárd forint, melyet az előterjesztés szerint "a fővárosi ingatlanportfólióból" fedeznének.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kérdésünkre annyiban megerősítette az információinkat, hogy az új OPNI egy előterjesztés szerint valóban a Nyírő Gyula Kórház bázisán jönne létre. Ugyanakkor hangsúlyozták: a döntés csak akkor tekinthető véglegesnek, ha azt a kormány elfogadta. Az egészségügyért felelős államtitkárság a volt OPNI ügyében egyébként a honvédelmi és belügyminisztériummal is intenzív tárgyalásokat folytat/folytatott.

Tekintse meg kapcsolódó videónkat:

Mi lesz a sorsa a Lipótmezőnek?

A Lipótmezőn lévő egykori OPNI épülete műemléki védelem alatt áll, és olyan övezeti besorolása van, amelyen csak egészségügyi létesítmények, kórházak, szanatóriumok helyezhetők el. A telek közel fele egyébként országos turistaútvonalat magába foglaló erdő, amely a szomszédos Budai Tájvédelmi Körzet részeként védett erdőterület védőövezete is egyben.

A hasznosítás előtt nyilván meg kell osztani a területet, annak egy részét ugyanis a Vadaskert Alapítvány használja, van ezen kívül két (összesen 33 bérlő által lakott) lakóépület is, s itt működik a II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata. Az egykori OPNI őrzési költsége havi 6 millió forint (évi 71,8 millió forint), ami magában foglalja a legszükségesebb állagmegóvási feladatokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Lesz OPNI, de nem Lipótmezőn

Előrehaladott tárgyalások folynak az egészségügyi államtitkárság, valamint a pszichiáter szakma között arról, hogy a...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Videó: újranyitották az OPNI-t

A szervezők szerint az esemény célja az volt, hogy szabad teret adjon a kortárs művészeknek, "a bolondságnak".