szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legújabb, formabontó fővárosi szórakozóhely a Doboz névre keresztelt komplexum, amelynek belső...

Az egyik legújabb, formabontó fővárosi szórakozóhely a Doboz névre keresztelt komplexum, amelynek belső kialakítása nem a hagyományos romkocsma jelleget idézi - ígérik a tulajdonosok. A több mint ezer négyzetméteres, háromszintes egykori bérház udvarán exkluzív kerthelyiséget és táncteret, a felsőbb szinteken 40-100 négyzetméteres irodákat alakítanak ki, ahová a kreatív ipar szereplőit várják.

Az ideköltözők nemcsak emelni hivatottak a Doboz művészeti és kiállítótereinek színvonalát, hanem igazi hatásközpontokként várhatóan erősítik majd a szórakozóhely ázsióját is. Nyílik majd itt galéria, de lesznek bérelhető házibulilakások is. A belső udvart a földszinti lakásokból kialakított félig nyitott, oszlopos-tornácos helyiségek veszik körül, bárpulttal, szalonnal, bulidobogókkal, grillbárral.

Egy vírusvideó a helyről (Bálint Dani és Szimler Bálint filmje):

A Doboz különlegessége az udvar közepén magasodó ősplatánra felkapaszkodó 7,5 méteres, lenyűgöző King Kong-installáció, amely Szőke Gábor Mikós szobrászművész alkotása. „A romkocsmák világától eddig esetleg idegenkedők és a VII. kerületi törzsközönség számára egyaránt vonzó világot szeretnénk teremteni. A célunk, hogy olyan hely lehessünk, ahol minőségi környezetben szórakozhatnak a belvárosban mozgó fiatalok és a harminc felettiek is” – mondta lapunknak Tóth András, a hely tulajdonosa, aki hozzátette: az ingatlan másfél éve került magánbefektetői körük látóterébe; a felújítás költsége meghaladta a 100 millió forintot.

A külföldiekre utaznak

A lapunk által megkérdezett vendéglátósok szerint a budapesti romkocsmák a külföldi vendégek nélkül nem lennének életképesek. A hazai vásárlóerő gyenge, az ötszáz forintos csapolt sör azonban a külföldieknek nem okoz problémát. Sok tulajdonos szerint ugyanakkor a magas italárak egyfajta szűrőként funkcionálnak, amit maguk a hazai vendégek is igényelnek.

Romkocsma-boom

Szakértők szerint, ha egy ház romosnak is tűnik, a működéshez szükséges infrastruktúra megteremtése és a használat is növeli az ingatlan és környéke értékét. Erre volt jó példa a régi West Balkán, amely először a Kopaszi-gáton, majd a Corvin sétány helyén volt előhasznosító. A romkocsmák születése persze nem kizárólag sikertörténet: helyenként korrupció és városrombolás mentén alakultak ki ezek az újfajta közösségi terek.

A folyamat ugyanakkor visszafordíthatatlan: míg más európai városokban támogatással sem sikerült hasonló kulturális és turistanegyedet létrehozni, néhány fiatal vállalkozó mindezt spontán módon tette meg Budapesten. Ezek a helyek mára a turisták kedvenc célpontjaivá, a budapesti éjszakai élet különlegességeivé váltak.

©

Az első budapesti romkocsma a 2002-ben megnyílt Szimpla volt. Jelenleg 15 romkocsma van a pesti belvárosban, kétharmaduk a hetedik kerület belső részein található. Az egyetlen budai hely a Szezon, a Margit hídnál. Korábban szintén Budán volt a kitűnő Fecske Terasz, a Komjádi uszoda felett, de ez tavaly bezárt.

Példás összefogás

Bár a fővárosi vezetők és a kerületi polgármesterek a választások - és a West-Balkán tragédia - után hisztérikus hangú nyilatkozatokban "rendteremtést" ígértek, a belvárosi szórakozóhelyek megregulázása elmaradt. A hetedik kerület például szép csendben módosította azt a rendeletet, amelyet a WB tragédia után első felindulásból hoztak, és amely az este 10 órai zárással teljesen ellehetlenítette volna az erzsébetvárosi szórakozóhelyeket.

Józsefváros ugyanakkor még ennél is tovább ment. Mint az a Magyar Narancs remek cikkéből kiderül: a fővárosi VIII. kerület döntéshozói példás összefogással - ciklusokon, ideológiákon átívelve - vendéglátóhelyet nyitottak egy fillérekért bérelt bérelt önkormányzati helyiségben a Szentkirályi utcában. A hely neve Vaskapu. (Csak hogy tudjuk, mit kerüljünk el nagy ívben, ha arrafelé járunk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget