szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban mindenki az albérleti lehetőségekre, bérleti díjakra koncentrált. Itt vannak a legfontosabb szempontok, amiket át kell gondolni bérlőknek és lakáskiadóknak egyaránt.

A kiválasztott lakás bérleti díja csak egy tétel a sok közül, informálódni kell a többi kiadásról is. Ki kell kérni a közüzemi számlákat, és érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről is, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ráadásul kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is.

Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mértéke. Ebben a vízdíjon vagy a szemétszállításon felül gyakran olyan tételek is szerepelnek, amelyek a jövőbeli fejlesztésekhez gyűlnek, így a bérlő nem élvezi majd ennek gyümölcsét. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de ez külön megbeszélés tárgya.

A legbiztosabb, ha a bérleti szerződést közjegyző előtt kötjük, hiszen így közokiratnak minősül a megállapodás, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni. A főbérlők általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amit bérlőként még a beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetni, és ezt is le kell papírozni.

Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés, stb.) javításának kérdését is. A szerződésbe kerüljön bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban van, hogy ez a gyorsabb, de ilyenkor is a kiadások a tulajdonost terhelik.

Itt jön még egy fontos rész, a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke. Nem baj, ha ez egy 10 oldalas felsorolás, egyszer kell csak rászánni az időt, még akkor is, ha mondjuk a bérbeadó nem ragaszkodik hozzá – javasolja a Duna House. Az ingóságok tételes megnevezése mellé annak állapotát is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökről fotó is jól jöhet vitás esetben.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén rögzíteni kell a felmondás módját, és határidejét 60 napban érdemes megjelölni, ha van rá mód. Ha a bérlő teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, kizárható a szerződésből a felmondás lehetősége. Sőt, aki valóban hosszú távra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekre is kitér; például kiköthető, hogy nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat.

Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, az óraállások jegyzőkönyvezése. A bérlő ezzel védheti magát attól, hogy a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat is neki kelljen fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!