szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többször húzzák le a legszegényebbeket az albérletpiacon, miközben 2-3 millió magyar küzd azért hónapról hónapra, hogy valahogyan kigazdálkodja a lakhatási költségeit.

Két-három millió magyar él lakásszegénységben – mondta el Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet éves lakásszegénységi felmérésének bemutatóján. A 2017-es adatok és a 2018-as első félév tapasztalatai alapján nem látszik az, hogy a kormány átfogó megoldást szeretne a szociális különbségek csökkentésére – mondta el.

Ma nagyjából 1,3 millió háztartás van az országban, ahol megfizethetőségi problémával küzdenek, a lakásállomány 80 százaléka pedig még egy kormányzati anyag szerint sem felel meg a modern energetikai feltételeknek. Nagyjából másfél millió ember él olyan háztartásban, ahol a túlzsúfoltság mellett még valamilyen súlyos minőségi probléma is van.

Az idei jelentés kiemelten foglalkozik a rossz minőségű, a többihez képest olcsó, de így is folyamatosan dráguló albérletekkel. Ennek a legalja az uzsoraalbérlet: egyre többször próbálják kizsákmányolni ilyenekkel a szegényeket, amikor 4-10 négyzetméteres szobákba zsúfolnak be több embert. A legális albérletekből kiszorulók akár 45-105 ezer forintot is kifizethetnek egy ágyért vagy szobáért ilyen helyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!