szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Demján Sándor nagyvállalkozó építőipari cége, az Arcadom Zrt. mostanában nem fizeti ki az alvállalkozóit.

Demján Sándor nagyvállalkozó építőipari cége, az Arcadom Zrt. mostanában nem fizeti ki az alvállalkozóit. Tóváros után itt a második nem-fizetési ügyük. Bár a Tóváros lakóparknál a tárgyalások után fizetett a cég az alvállakozóinak, egyelőre nem tudni, hogy Debrecenben is így lesz-e.

 

©

A debreceni villamosvonal építését egy háromtagú konzorcium vállallta. A három társaság közül a pénzügyi vezető Demján Sándor cége, az Arcadom Zrt. volt. A másik kettő két helyi vállalkozás. Ők a munkájukat elvégezték, de a pénzt határidőre nem kapták meg az Arcadomtól.

Ráadásul az Arcadom munkatársai március 2-án jogsértő módon magukkal vitték a projekthez tartozó iratokat - mondta el Miklóssy Ferenc, a konzorciumi tag Keviép Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: ezért visszavonták a cég vezetői jogát.

A villamosprojekt pályaépítését 2010 elején nyerte el az ATK Debrecen Konzorcium, amelynek vezető tagvállalata az Arcadom Építőipari Zrt., másik két tagja pedig a Tóth-TD Kft. és a Keviép Kft.

 

©

A projekt pénzügyi vezetését az Arcadom Zrt. végzi, így az önkormányzattól hozzá érkeznek meg a kiszámlázott összegek, és az ő kötelességük kifizetni a további konzorciumi cégeket, amelyek az alvállalkozókkal szerződtek. Korábban több alvállalkozó is leállt a munkálatokkal, mert nem kapták meg pénzüket az elvégzett munkák után.

Miklóssy Ferenc szerint az Arcadom munkatársai által elvitt iratok - jóváhagyott kiviteli tervek, műszaki levelezések, hatósági engedélyek, szerződések, elszámolások - hiánya ellehetetlenítheti a munkavégzést. Közölte: felszólították az Arcadom Zrt.-t, hogy azonnal szállítsa vissza a dokumentumokat, ellenkező esetben feljelentést tesznek.

Miklóssy Ferenc jelezte: az Arcadom jogsértő lépéséről tájékoztatták Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármestert is. A Keviép és a Tóth TD Kft. egyúttal visszavonta az Arcadom konzorciumi vezető jogát, vagyis a jövőben nem köthetnek szerződéseket, nem nyújthatnak be számlákat, és semmilyen pénzügyi tevékenységet nem végezhetnek a konzorcium nevében - mondta.

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy lépésükkel "helyzetbe hozták" az önkormányzatot a projekttel kapcsolatos tárgyalásokban, hiszen a közelmúltban a konzorcium nevében benyújtott bruttó 1,1 milliárdos részszámlát így az önkormányzatnak nem kell átutalnia az eddigi pénzügyi vezető Arcadomnak.

Ebből a részszámlából mintegy 650-680 millió forint lehet az az összeg, amelyből a már elvégzett munkákat ki lehet fizetni - ismertette, hozzátéve, hogy az alvállalkozókkal szembeni tartozás már csaknem 900 millió forint. A követelések között vannak olyan számlák is, amelyek már több mint 180 napja lejártak.

"A konzorcium pénzügyi vezetését végző Arcadom Zrt. a város által hozzá utalt pénzekből saját hasznára intézkedett" - fogalmazott az MTI-nek Miklóssy Ferenc, megjegyezve, hogy eddig mintegy 2,5 milliárd forintnyi munka valósult meg.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere korábban az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a villamosvonal pályaépítési munkálatai jelentős késésben vannak, és az önkormányzat jelenleg nem látja biztosítottnak az építkezés május végi határidőre történő befejezését.

Hozzátette: reményeik szerint sikerül tárgyalásos úton rendezni a helyzetet, és folyamatosan elemzik a kivitelezési szerződés felbontásának esetleges következményeit és hatásait, valamint a bankgarancia lehívásának lehetőségeit is.

Az Arcadom Zrt. vezette konzorcium 2010 elején nyerte el a munkát. Az akkori közlés szerint a 2-es villamos nyolc kilométeres vonala a kapcsolódó létesítményekkel 7,54 milliárd forintból épülhet meg. A jelenleg álló pályaépítési munkálatok 2010 őszén kezdődtek, a befejezési határidő 2012. május 31.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!