szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A jövő év novemberében készül el az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei, 64 kilométer hosszú szakasza, amelyet még az...

A jövő év novemberében készül el az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei, 64 kilométer hosszú szakasza, amelyet még az amerikai Bechtel épít meg.

A román kormány a nyáron közös megegyezés alapján felbontotta az amerikai vállalattal a 2003-ban megkötött szerződést, így a Bechtel összesen a sztráda egynegyedét fogja megépíteni. Eddig 52 kilométer készült el, és a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti 64 kilométer hosszú szakaszon még dolgoznak.

©

Ez utóbbi szakaszt a Bechtel 2012 novemberében adja át a forgalomnak a Mediafax román hírügynökség által idézett egyik kormányzati dokumentum szerint. 2007-ben kezdték el az építését, akárcsak annak a Berettyószéplak közelében lévő viaduktnak, amely az autópálya legnagyobb ilyen elemének számít. A viadukt majdnem egy kilométer hosszú, magassága pedig eléri a 23 métert.

©

A 415 kilométer hosszú, Bors és Brassó (Brasov) közötti nyomvonalon haladó észak-erdélyi autópálya egyelőre hat lefedetlen szakaszára a román szaktárca közbeszerzési pályázatokat fog kiírni.

Az amerikai vállalat eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az autópálya megépítését, de az eddig elvégzett munkálatok alapján az összköltség akár a 10 milliárd eurót is elérte volna, ezért döntött a szerződés felbontása mellett a bukaresti kormány. Romániában jelenleg csak 313 kilométer autópályán lehet közlekedni, további 276 kilométer építése folyamatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!