szerző:
MTI

Hatásosnak bizonyult állatkísérletekben egy új típusú férfi-fogamzásgátló gél, amely az ondóvezetékben megakadályozza a spermiumok áramlását – derül ki egy amerikai tanulmányból, amely szerint az új módszer a vazektómia alternatívája lehet.

A nők számára többféle fogamzásgátló módszer létezik, a férfiak számára azonban csak a nem biztonságos megszakított közösülés, az óvszer, valamint a vazektómia, azaz mindkét oldali ondóvezeték lekötést követő teljes átvágása, hogy elzárják a spermiumok útját a hímvesszőbe. Ez utóbbi beavatkozás az esetek többségében visszafordíthatatlan, az esetek bizonyos százalékában azonban helyreállító műtéttel megszüntethető. 

Amerikai kutatók kifejlesztették a vazektómia egy lehetséges alternatíváját, egy óriásmolekulájú gélt, az úgynevezett Vasalgelt, amely hatásosnak bizonyult nyulak és rhesusmakákók esetében. A gél egyfajta gátként működik, az ondóvezetékekbe fecskendezve megakadályozza, hogy a spermiumok a hímvesszőbe jussanak.

A Basic and Clinical Andrology folyóiratban ismertetett tanulmányukban az amerikai szakemberek bemutatták, miként működik a gél, és mennyire biztonságos főemlősök esetében. A tudósok bíznak abban, hogy néhány éven belül elkezdődhetnek a gél klinikai próbái.

A gélnek ugyanolyan hatása van, mint a vazektómiának, de a kutatók azt remélik, hogy hatását könnyebben vissza lehet fordítani, ha a férfi később a gyermekvállalás mellett dönt. Elméletben egy másik injekcióval fel lehet oldani a gél "dugóhatását".

A kísérleti alanyok a gélt jól tűrték, és csak minimális komplikációkat okozott – írták a szakemberek.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 hím majmon tesztelték a gélt, tíz közülük már apa volt. A majmokat egy héttel az injekció beadása után engedték vissza nőstények társaságába, amelyekkel később párosodtak. Egyetlen nőstény sem lett vemhes a kutatás két éve alatt. Néhány hímnél tapasztaltak mellékhatást, de csak egyet kellett megműteni, mivel a beavatkozás során megsértették ondóvezetékét.

A módszer visszafordíthatóságát még nem tesztelték majmoknál, csak nyulaknál.

Catherine VandeVoort, a kaliforniai országos főemlőskutató központ munkatársa, a tanulmány vezető szerzője hangoztatta: "A Vasalgel valódi alternatívát nyújt a vazektómiával szemben, mivel nyúlkísérletek megmutatták, hogy visszafordítható. Bár lehetséges a vazektómia visszafordítása is, ez a beavatkozás kétes kimenetelű, amely után a pácienseknek csak kis száma válik újra nemzőképessé".