A Fővárosi Bíróságon támadta meg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) március 12-i alakuló ülésén született döntéseket a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ). A szervezet szerette volna elérni, hogy ismételjék meg az alakuló ülést, ám erről nem tudott megegyezni a Demokratikus Roma Koalíció két másik tagjával. Az OCÖ új elnöke soron kívüli elbírálást kér a bíróságtól, hogy az önkormányzat elkezdhesse végre az érdemi munkát, ám az óvás miatt a mára tervezett átadás-átvétel sem történt meg a régi és az új vezetőség között.

A CSZOSZ - amely a január 11-i és a március 1-én megismételt országos cigány elektori gyűlésen is a legtöbb voksot szerző Demokratikus Roma Koalíció (DRK) tagjaként indult - az ülés összehívásával kapcsolatos, általuk vélelmezett jogsértések miatt kivonult a múlt szerdai tanácskozásról. Miután a nap folyamán rövid időre visszatért CSZOSZ-tagoknak nem sikerült a DRK másik két tagszervezete, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP) vezetőivel megegyezniük az OCÖ vezető pozícióinak elosztásáról, ismét elhagyták a rendezvény helyszínét.
Az új Országos Cigány Önkormányzat vezetése kérni fogja a Fővárosi Bíróságtól: soron kívül bírálja el a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének (CSZOSZ) az OCÖ március 12-i alakuló ülését megtámadó beadványát - jelentette ki a CSZOSZ kezdeményezésére reagálva Horváth Aladár, akit múlt szerdán a Roma Parlament jelöltjeként választottak OCÖ-elnökké. "Szeretnénk, ha minél hamarabb megkezdhetnénk az OCÖ-ben az érdemi munkát" - közölte Horváth Aladár, aki azt is elmondta: azáltal, hogy a CSZOSZ bírósághoz fordult, elmaradt a hétfőre tervezett átadás-átvétel az Országos Cigány Önkormányzat régi és új vezetése között a szervezet budapesti, Dohány utcai székházában. A korábban egyeztetett időpont előtt fél órával ugyanis elődje, Farkas Flórián arról tájékoztatta az új elnököt, hogy nem jelenik meg az átadás-átvételen, mivel az OCÖ-be bejutott egyik szervezet bírósághoz fordult.
A CSZOSZ véleménye szerint a választás lebonyolítása nem felelt meg a törvényi előírásoknak. "Megalázta és sárba tiporta a CSZOSZ-t a Demokratikus Roma Koalíciót alkotó másik két szervezet, ezért jogászok segítségével megóvjuk a választási eredményeket" - jelentette ki Kövesi Vilmos, a szervezet alelnöke. Kövesi szerint az OCÖ hatályos szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) rögzíti: az önkormányzat közgyűlését úgy kell összehívni, hogy a kijelölt ülésnapról a közgyűlés tagjai az ülést megelőzően nyolc nappal értesüljenek; a közgyűlést az elnök hívja össze és az elnök megbízatása a következő országos önkormányzat alakuló üléséig tart. Ennek alapján a szerdán tartott alakuló ülést az OCÖ még funkcionáló elnökének, Farkas Flóriánnak kellett volna összehívnia, aki e törvényes kötelezettségének eleget is kíván tenni - közölte Kövesi. A CSZOSZ múlt pénteki sajtótájékoztatóján Kövesi Vilmos közölte: amennyiben az MCF és az MRP nem hajlandó egyeztetni arról, hogy korábbi kérésüknek megfelelően ismételjék meg az OCÖ alakuló ülését, óvást nyújtanak be az ott történtek miatt.
Múlt csütörtökön az egyik, az előző napi ülésen a CSZOSZ oldalán alulmaradt képviselő tettleg bántalmazta a másik tömörüléshez tartozó képviselőtársát, akit kórházban ápolnak; a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. "Nincs ok aggodalomra: néhány tucatnyian vannak csak, akik ilyen akciókkal többszázezer roma erkölcsi méltóságát sem átallják veszélyeztetni" - nyilatkozta Horváth Aladár a tettlegességig fajult eseményekre reagálva, hozzátéve, hogy politikai felelősség is terheli azokat, akik indulatok szításával, provokációval rombolják az új OCÖ-nek szavazott bizalmat. A megválasztott elnök felszólította minden képviselőtársát, hogy a politikai konfliktusokat békés úton rendezzék.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját