Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Vöröskereszt műszaki csapata a bászrai vízellátás helyreállításán dolgozik, hogy megelőzzön egy humanitárius katasztrófát. Az 1,9 millió lakosú dél-iraki városban péntek este óta van ivóvízhiány és megszakadt áramszolgáltatás is, miután a város elleni támadásban megsérültek a nagyfeszültségű távvezetékek és találatok érték a vízművek repülőtér közelében lévő északi szivattyúállomását.

A Vöröskereszt szóvivője szerint a többi vízszolgáltató jelenleg csak a város 30 százalékát tudja kiszolgálni, azt is rossz minőségű vízzel, és félő, hogy ha a vízszolgáltatást nem sikerül gyorsan helyreállítani, megnő a hasmenéses fertőzések, valamint a vérhas- és koleraesetek száma. Bászra környékén a nappali hőmérséklet az évnek ebben az időszakában elérheti a 40 Celsius fokot is, ami kedvez a fertőző betegségek terjedésének. A Vöröskereszt szakemberei azután jutottak el a Bászra északi külvárosában lévő sérült vízműhöz, hogy az iraki és az amerikai-brit erők egyaránt kezeskedtek biztonságukért.
A Reuters hírügynökség egy másik jelentése szerint a déli Umm-Kaszr kikötővárosba érkező brit csapatokat vízért, élelemért könyörgő tömeg fogadta, miután az áram- és vízszolgáltatás ott is szünetel. A helyi lakosok szerint vízerőmű a légitámadás alatt romlott el, az amerikaiak szerint azonban maga Szaddám Huszein iraki elnök kapcsoltatta le azt, hiszen semmilyen látható sérülés nincs a vízművek tárolóin és a vezetékeken. Az amerikai és brit csapatok vizet, áramot és élelmet ígérnek a helyi lakosságnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!